Aurinkokuninkaan varjossa.
Golden Keyes Parsons
Päivä Oy, 2010
Alkuperäinen teos: In the Shadow of the Sun King
s.  383


"Rakuunoita! Nä-näin heidät harjanteelta! - "Pidä kiirettä, he ovat vai muutaman minuutin päässä. Missä Jean on? Meidän täytyy saada pojat luolaan heti paikalla." Kun Madeline Clavellin hugenottiperhe saa vastaansa ranskan kuninkaan, on yhteentörmäys odotettavissa.

Golden Keyes Parsonsin esikoisteos Aurinkokuninkaan varjossa on historiallinen romaani, täynnä rakkautta, draamaa ja seikkailua. Teos ei kuitenkaan ole vain viihdehömppää. 1700-luvun Ranskaan sijoittuvan tarinan myötä esiin nousee monia tärkeitä teemoja elämän pyhyydestä valtaan ja vastuuseen. Se on  on myös ajankohtainen teos suvaitsevaisuus- ja ihmisoikeuskysymyksineen.
 
Parsonsin kieli on sujuvaa ja yksityiskohdat hallussa. Versaillesin muotopuutarhat avautuvat lukijalle henkeäsalpaavina, samoin tippukiviluolien salaperäisyys. Kirjan uskonnollisuus puolestaan herättää kysymyksiä. Niin Madeline, kuin muutkaan kirjan päähenkilöt, eivät ole syviä uskonsankareita. He ovat aivan tavallisia erehtyväisiä ihmisiä, jotka puolustavat olemisensa oikeutta, toisinajattelijoinakin.

Jossain määrin päähenkilöiden ajatusmaailma jää lukijalle arvoitukseksi. Kirjailija ei päästä lukijaa helpolla ja kirja onkin kuin peili, johon lukija peilaa omia arvojaan.  Hyväksyäkö kaikki teot oikeutettuina vai olisiko niissä voinut toimia toisin?

Missä kulkee raja ihmisen valintojen ja Jumalan johdatuksen välillä? Onko kaikki ennaltamäärättyä?

"Useimmat meistä eivät koskaan täysin ymmärrä, mitä elämämme merkitsee isommassa kuviossa. Tunnemme olevamme pieniä, merkityksettömiä ja arvottomia. Mutta hänen suunnitelmansa meitä varten ovat kirjoitettuina hänen kirjaansa, ja meidän täytyy etsiä niitä parhaan kykymme mukaan."

Parsons vie lukijansa niin Bastiljin vankityrmiin kuin kaleerilaivoille. Lopulta lukija, Madelinen lailla jää pohtimaan: onko toivo ylellisyyttä, johon kaikilla ei ole varaa? Vai kuuluuko se kaikille?

Kirja oli mielenkiintoinen ja jotenkin loppu jäi avoimeksi ja jäin miettimään, onko kirjalle mahdollisesti tulossa jatkoa?

Aurinkokuninkaan varjossa -kirjaa voi suositella kaikille historiasta kiinnostuneille. Se on myös mainio oheislukemisto niin historian kuin teologian opiskelijoille, elävöittämään kuivia vuosilukuja ja teoriaa.