Catherine Marshall

Christy I-II

Aika Oy, 1997


Christy Hudleston on nuori etelävaltiolainen nainen, joka lähtee opettajaksi Tenneseen Blue Ridge -vuorille. Christy on kasvanut Ashevillen hienostopiireissä, ja äkkinäinen päätös, jonka hän on tehnyt joutuukin melkoiselle koetukselle vuoriston alkeellisissa oloissa.  Christy ei kuitenkaan anna periksi. Hän käy rohkeasti taisteluun niin luonnon oloja kuin ihmisten taikauskoisia käsityksiä vastaan. Vaikka Christyllä on paljon oppimista niin asenteissa kuin itsetuntemuksessa, huomaa hän ennenpitkää löytäneensä kodin köyhien, mutta ylpeiden ylämaalaisten keskellä.

"Ja sitten vihdoinkin - huippu ja mahtava saavutuksen tunne, koko maailma jalkojen juuressa. Laskeuduin maahan vatsalleni ja hivuttauduin vähitellen niin lähelle kielekkeen reunaa kuin uskalsin, niin että saatoin ahmia silmilläni valtavia vehmaina aaltoina levittäytyvää vihreyttä ja sumuista sinerrystä. Luonnon alkuvoimaan ei mahtunut mitään vähäpätöistä, se puhui omaa uljasta kieltään."

Arkisen työn ohella Christyn elämään mahtuu myös romantiikkaa. Kumpi lopulta on sydämen valittu, nuori, paikkaansa etsivä pappismies vai epäuskoinen, omalaatuinen leskimieslääkäri? Vakava sairastuminen saa lopulta Christyn sisäiset silmät aukenemaan.

Catherine Marshalin äidin kokemuksiin pohjautuva tarina on lämmin ja mielenkiintoinen kuvaus ankarista oloista ja periksiantamattomuudesta, vihasta ja anteeksiantamuksesta. En pidä kirjaa niinkään tyttökirjana, vaan paremminkin kaunokirjallisena, osin elämänkerrallisena teoksena.

Christyssä on myös vahva hengellinen aspekti . Kirja ei kuitenkaan ole saarnaava, eikä asioita esitetä tuomion hengessä. Hengelliseksi teokseksi Christyssä on käsitelty myös vaikeita asioita, joita ei ihan heti liittäisi hengellisten teosten yhteyteen.

Teksti on sujuvaa ja jouhevaa.  Lukeminen ottaa otteeseensa kuin kansantanssi.

" - Oike-alle ympä-ri... Takai-sin... Vasemmalle ympäri. Nosta pari ilmaan!  ---- Musiikki oli nautinnollista. Se tuntui ohimoissa, se tenhosi ja kutkutti."

Christyn II-osa päättyy hyvin ovelasti. Lukijana mietin,  voiko sen selvemmin päättää ja silti jään jollain lailla kaipaamaan jatkoa. Ehkä se sitten on merkki hyvästä kirjasta, jossa ihmiset ja tapahtumat tulevat niin lihaksi, eläviksi, että heidän kanssaan viettäisi aikaa enemmänkin.

Christystä on tehty myös TV-sarja, joka on esitetty Suomessakin joskus 90-luvun puolivälissä. Christyä esitti sarjassa Kellie Martin, joka tuli tunnetuksi toisesta TV-sarjasta, LIfe goes on. Suomessa tätä esitettiin nimellä Elämä jatkuu.