Perkins L.F.

Skotlantilaiset kaksoset

WSOY, 1957

124 s.

Jos jokin maankolkka maailmassa, niin Skotlanti kiehtoo mieltäni kaikessa jylhyydessään ja karuudessaan. Siksi olikin mielenkiintoista tarttua tähän lastenkirjaan ja sukeltaa seikkailuun.

Jean ja Jim Bell ovat 12-vuotiaita kaksosia. Heidän isänsä on lammaspaimen. Äiti on kuollut. Elämä on yksinkertaista ja välillä niukkaakin. Bellin pieni perhe on niin köyhä, ettäheillä on vain yksi kattila.  Bellit asuu pienessä harmaassa mökissään, kunnes eräänä päivänä tulee viesti: Kartanonherra, jonka vuokralaisina Bellit ovat haluaa maat riistamaikseen ja vuokrasopimukset sanotaan irti. Mitäs nyt. Muuttoko on edessä?

Jeanin ja JImin harmiksi myös kartanonherran metsänvartija Angus McNeil aiheuttaa heille harmia. Sitten maisemiin ilmaantuu Alan McRae -niminen heiveröinen poika, joka on lähetetty paikkakunnalle vahvistumaan. Yhdessä Alanin ja naapurin Sandie Rumpetin kanssa lapset perustavat Rob Roy Klaanin ja alkavat taistella Angus Mc.Neiliä vastaan. Tämä kun salametsästelee itse ja syyttelee sitten muita.

Jeanin ja Jimin harmiksi Alan joutuu kuitenkin palaamaan Lontooseen ja Rob Roy Klaanista jää vain muistot. Vai jääkö sittenkään.

Syksy tuo mukanaan suuren yllätyksen ja raikkaat tuulet alkavat puhallella ylämaan nummilla.

Skotlantilaiset kaksoset on viehättävä pieni lastenkirja, joka siinä tarinan sivussa tuo esiin skotlannin historiaa ja perinteitä aina vesilehmistä runoilija Robert Burnsiin.

- Oi minne, kerro, minne poika Ylämaan on mennyt?

Hän viirein liehuessa lähti sinne, missä jalot teot tehdään.

Mutta oh! Mä sydämessäin toivon, turvassa hän kotonansa oisi.

- Skotlannin sinikellot

Teksti on sujuvaa ja kirjan lukee yhdessä hujauksessa. Yksi outo sana tosin sivuilta silmille ponkaisi. lepruen. Hetken mietin, onko se jokin paikallinen ilmaisu, vai onko suomentajalle tullut oikosulku, no kyseessä ei kuitenkaan ole mikään leprechauni, vaan koiran korvien lerppuminen.

Jäin minä sitäkin miettimään, että pitävätkö skotlantilaiset lapset todellakin kovin paljon koulunkäynnistä ja oppimisesta, niin kuin tarina kertoo. Kirjoittajan mainio kuvitus lisää mukavasti kiinnostavuutta.

Kirjoittajalta on ilmestynyt myös Hollantilaiset kaksoset -niminen kirja, joka alkoi kovasti kiinnostaa tämän kirjan luettuani.