Nelma Sibelius

Vanha verraton Pääskyranta

WSOY, 1950

Kertomus nuorisolle

292 s.

Tarinasta:

Vanha verraton Pääskyranta on kertomus Rossin perheen lapsista, Katista, Helenasta, Martista ja pikku-Janista, heidän tohtori-isästään ja ystävistään. Se on kertomus taistelusta oman rakkaan kodin puolesta, kun isän ottama velkatakaus uhkaa vaatia liian suuret "verot".

Tarinassa tapahtuu kaikenlaista koulunkäynnistä kesäisiin puuhiin, punataudista jäälauttaseikkailuun, autokolarista vanhan perhetragedian onnelliseen päätökseen ja ennen kaikkea Vanhan verrattoman Pääskyrannan maanpakolaisuudesta ja takaisinpaluusta. Vaikka lapsia on perheessä neljä (muusta lapsijoukosta puhumattakaan) nousee kirjan sankariksi Rossin perheen toiseksi vanhin tytär Helena, joka lopulta joutuu kovan valinnan eteen, antaako anteeksi, vai eikö antaa kokemansa vääryys ja juonittelu.

Nelma Sibeliuksen kerronta on elämänläheistä,  tarinointi ja dialogi seuraavat toistaan luontevasti. Vaikka kirjassa onkin yhtenevä juoni kadonneen velkakirjan suhteen, rakentuu se enemmänkin pienten tuokiokuvien muodostamaksi helminauhaksi.

Alkulause:Kas niin, nyt ne vihdoinkin ovat valmiit.

Loppulause: Isä on aina oikeassa, mietti tyttö mielessään ja alkoi onnesta sädehtivänä kulkea pitkin Puutarhatietä.

Herkku-ruoka:

Pryynätty kaali

Sitä tosin ei pidä syödä liikoja, muuten voi käydä niin kuin Martille.

-----

Tällä mukana kiinteistöhaasteessa.