P1110358.jpg

Karen Kingsbury & Gary Smalley

Perhesalaisuus

Aika oy, 2015

Alkuteos: Reunion

Suomentanut Eeva Saarimaa

411 s.


"Ashley vilkaisi huoneen poikki ja näki nurkassa seisovan taulun. Hän oli aloittanut sen maalaamisen kun hänelle oli kerrottu, että hän oli täysin terve. He seisoivat Landonin kanssa maalauksen etualalla, selin - hänellä itsellään oli  yllään valkoinen, liehuvasti laskeutuva mekko ja Landonilla musta puku. Heidän keskellään seisovalla Colella oli vielä pikkupojan vallaton harjastukka, jonka hän nykyään oli kadottamassa, kun pojan hiukset kasvoivvat ja muuttuivat päivä päivältä sileämmiksi. Kaikki kolme pitivät toisiaan käsistä ja kävelivät kohti kirkasta auringonnousua, jolle Ashley oli antanut näyttävimmän osan maalauksessaan. Värit olivat henkeäsalpaavan runsaita: kirkkaita oranssin sävyjä ja katseeen vangitsevvaa keltaista. Ashley oli halunnut valita värejä, jotka kuvastivat valon täyttämään tulevaisuutta."


Baxterin perhesaagan viides osa on yllätyksellinen. Ashley, joka on uskonut saaneensa HIV:n ei tulekaan sairastumaan aidsiin. Kyseessä on ollut lääketieteessä tuttu termi väärä positiivinen. Ashley ja Landon voivat siis avioitua ilman huolenhäivää, vai voivatko? Aurinkoisia tulevaisuudennäkymiä varjostaa kuitenkin pilvi - äiti Baxterin sairastuminen rintasyöpään, joka todetaan ärhäkkääksi. Paitsi kuolemaa, tässä sarjan päätösosassa kuvataan äitiyttä, mitä on olla äiti tai mitä on, kun ei voi tulla äidiksi? Lapsettomuudesta kärsivä perheen nuorin tytär Erin kipuilee äidillisten tunteidensa kanssa, voimatta saada omia lapsia, kunnes hän saa kerralla neljä adoptiolasta. Adoptio puhuttaa myös kuolemaa odottavaa äiti Baxteria puolisonsa kanssa, sillä heillä on salaisuus: Nuoruudessa tehty valinta, joka heijastuu nykypäivään.

Kirjailija kuljettaa tarinaansa sujuvasti. Lukija on kiinniotettu, jos kohta tarinassa ei ole samaa jännitettä kuin edellisessä osassa. Tarinaa voisi ehkä verrata kuminauhaan, joka on kyllä joustava ja tekee tehtävänsä, mutta joka on alkanut kuitenkin himpun verran löystyä. Tekstissä myös vilahtelee virheitä, jotka ovat enemmän muoto- kuin asiavirheitä. Esimerkki tekstiotteessani: .".kuvastivat valon täyttämään tulevaisuutta". Ajatuksissa yhdistyy kaksi eri suomenkielen lauserakennetta, kuten suuntasivat ajatuksen valon täyttämään tulevaisuuteen tai kuvasivat valon täyttämää tulevaisuutta. Muuten teksti on kyllä hyvinkin luettavaa.

Ei tämä yhtään hullumpi tairna ollut ja lukisin kyllä mielelläni lisääkin kirjailijan teoksia. Viihdyttävää kristillistä fiktiota elämän pienistä ja suurista asioista herättelemään ajatuksia.

----

Amerikan valloitus kirjallisesti: Indiana