Ernest K. Gann

Tyttö ja lentäjä

Kustannusosakeyhtiö Tammi 1981

Alkuteos: The Aviator

155 sivua

Kuvittele, että istut pienlentokoneessa kuljettamassa postia paikasta toiseen mukanasi vajaa 12-vuotias tyttölapsi, joka pitäisi saattaa isovanhempiensa luokse. Huomaat, että ilma ei ole paras mahdollinen ja mietit, mitä tehdä, palatako lähtöpaikkaan, vai etsiä toinen reitti? Äkkiä huomaatkin olevasi lentokoneesi kanssa pulassa.

Kuvittele toinen tilanne. Olet vajaa 12-vuotias tyttölapsi, matkalla lentäen isovanhempiesi luokse. Et sinä pelkää, vaikka huomaat, että lentäjä vierelläsi on pulassa, etkä sinä pelkää hänen kasvojansakaan, joiden toinen puoli on arpinen ja epämuodostunut. Äkkiä rytisee ja lentokoneen siivet katkeavat sen kiitäessä halki puiden. Huomaat makaavasi postisäkkien alla jumissa ja kun liikahdatkin, selkääsi sattuu niin, että huudat kivusta.

Siinä lähtökohdat tälle novellimaiselle kirjalle.  Kirjan miljöö sijoittuu 1930-luvun Yhdysvaltoihin, postilentoyhtiöön ja lumisiin vuoristolakeuksiin. Lyhyt, nopeasti luettava kirja, jos ei huomioi alun, asiasta mitään ymmärtämättömänä lukijana, lentokone- ja tietoteknistä sanastoa, jonka yli kahlattuaan kirjan lukaisee hyvinkin nopeasti ja loppu - on novellille tyypillisesti nopea, kuin veitsellä leikkaisi poikki.Viimeisen pisteen huomioituani ainakin minä jäin ihmettelemään, että tähänkö tämä nyt jäi ja odottamaan, mitä sitten?