Margaret Mitchell
Paratiisisaari
toimittanut Debra Freer

Alkuteos Lost Laysen
Suomentanut Päivi Isosaari

Otava, 1996


Margaret Mitchell tunnetaan ennen kaikkea yhdestä maailmankirjallisuuden klassikkoteoksesta - Tuulen Viemästä. Pitkään ajateltiin, että teos on Mitchelin ainoa, kunnes löydettiin tämä ennen julkaisematon tarina: Paratiisisaari.

Paratiisisaari on pieni romanttinen novelli. Novellin kertojaminä on vanha merimies, Bill Duncan, joka kertoo tarinan suuresta rakkaudestaan nuorelle Charlielle. Billin ja Charlien suhdetta ei kuvata millään tavalla. Tarinan ydin on merimiehen tarinassa. OIkeastaan kyse onkin merimiestarinasta. Karski , tappeluihin yhtenään joutuva mies rakastuu nuoreen aristokraattiseen naiseen, jossa myös on ripaus poikamaista seikkailuhenkeä. Rakkaus on kuitenkin yksipuolinen ja tarina kaikkineenkin hyvin riipaiseva.

Margaret Mitchel kirjoitti tarinan nippa nappa kuusitoistavuotiaana ja lahjoitti sen sittemmin nuoruudenrakastetulleen, joka säilytti sitä salaisuutenaan kuolemaansa asti.

Tuulen Viemää -romaanin rinnalla Paratiisisaari jää kovin hinteläksi, joskaan ei vaille vaikuttavuutta. Tarina on koskettava pienoisnovelli, joka antaa oman pikantin sivumaun Margaret Mitchelin kirjoittajakuvaan.

Puolet Otavan julkaisemasta kirjasta on johdantoa tarinaan, mikä tarkoittaa Margaret Mitchelin elämän valottamista kirjein ja kuvin, ajan tapojen ja elämänmenon valossa.

Suosittelen tutustumaan, jos teos ei ole ennestään tuttu.