kirja2.jpg

Gunilla Linn Persson

Jäätynyt sydän

Tammi, 1998

Alkuteos:Allis med is

Suomentanut Raija Jänicke

159 s.

 

Erikoinen, persoonallinen ote on tässä kirjassa, joka kertoo 10-vuotiaan Allisin elämästä jälkeen suuren katastrofin.

Allis ja Ann olivat olleet parhaat ystävykset aina ensimmäiseltä luokalta, ensimmäisestä koulupäivästä lähtien. Heti ensisilmäyksellä he olivat tienneet pitävänsä toisistaan. Ann oli pitkä, vaalea ja hoikka, ja hänen silmänsä olivat vaalean siniset kuin kesätaivas. Allis oli lyhyempi, vähän pyöreäposkisempi, hänellä oli kapeat ja tummansiniset silmät, ja nauraessaan hän siristi silmiään kuin kissa. Molemmilla oli pitkä vaalea tukka, mutta Annin tukka oli silkinpehmeä ja otsalta vähän kihara. Allisin tukka oli karhea, se muistutti häntä itseään, olihan hän luonteeltaan vhän karhea. Karhea ja suorasukainen, kun Ann taas oli pehmeämpi ja varovaisempi.

Muiden tyttöjen tavoin Allis ja Ann eivät hypänneet ruutua välitunneilla, sitä vastoin he pelasivat jätkänsakkia maahan levitetyllä kangaspalalla ja ruusunnupuilla. Allisin ja Annin ystävyys oli syvä kuin meri - kunnes kaikki romahti.

Ann jäi auton alle ja kuoli. Allisin sydän jäätyi.

Allisin vanhemmat lähtevät merille töihin saadakseen rahaa, sillä Allisin isä on tehnyt konkurssin. Allis muuttaa isovanhempiensa luokse ja aloittaa uudessa koulussa, jonne hän saapuu myöhässä. Allisin opettaja ottaa Allisin silmätikukseen, samoin kuin Puolalaisen maahanmuuttajapojan Sikorkan, lyhyesti Sgge. Allisin nimen hän olettaa kirjoitettavan Aliceksi, mutta Vihervaaran Annan tyyliin Allis sanoo, että nimi on Allis, lopussa is. Allis on saanut nimensä isänsä aikoinaan myymien kaivinkoneiden Allis Chalmersin mukaan.

Allis on päättänyt, että hän ei enää ystävysty kenenkään kanssa, hänen ja Siggen välille syntyy kuitenkin eräänlainen sidos, kun koulunikkunaan lentää lintu. Linnusta tulee salaisuus Siggen ja Allisin välille ja lopulta Sigge sanoo suorat sanat opettajalle, joka ei pidä hänestä.

Jäätynyt sydän on koskettava tarina ystävänsä menettäneestä tytöstä ja siitä, miten sellaisesta voi selviytyä. Perssonin kerronta on sujuvaa, henkilöhahmot värikkäitä ja persoonallisia. Voisin sanoa, että tämä on hyvin ruotsalainen kirja modernisuudessaan ja boheemiudessaan ja samalla syväluotaava lasten ajatusmaailman ja ympäröivän yhteiskunnan kuvaajana.

Erilainen ja ihan mielenkiintoinen varhaisnuorisokirja!