kansi-normal.jpg

Enid Blyton

Seikkailujen Linna

WSOY, 1969

Alkuperäisteos: The castle of adventure

Suomentanut: Laila Järvinen

Kuvittanut: Stuart Tresilian

263 s.


Kaikkihan heidät tuntevat, tuon lapsinelikon, vai tuntevatko? Enid Blytonin Seikkailujen-sarja on yhtä mielenkiintoinen ja nostalginen kuin Viisikotkin. Ja kutienkin seikkailuissa on aivan oma tyylinsä, luonteensa ja tunnelmansa..

Seikkailuissa mukana on siis neljä lasta, Jack, Anne, Dinah ja Filip. Jack ja Anne ovat orpojja. jotka ovat tutustuneet Flipiin ja Dinahiin sarjan ensimmäisessä osassa Seikkailujen saarella. Tällöin Flipin ja Dinahin äiti, rouva Mannering on ottanut lapset hoiviinsa. Rouva Mannering on leski. Lapista Anne on nuorin, hyvin kiintynyt veljeensä Jackiin, joka on totaalisen hulluna lintuihin. Jacilla on papukaija Kiki, joka laukoo nokkeluuksia enemmän ja vähemmän ospivasti. Dinah on porukasta räiskyvin ja temperamenttisin. Filip on sarjan erikoisin tyyppi. Hänellä on ihmeellinen kyky tulla toimeen ja käsitellä kaikkia eläimiä. Hänellä onkin milloin mikin eläin seuranaan, tässä seikkailussa se on pieni ketunpoika. Dinah ei aina ole niin ihastunut Filipin eläinkokoelmaan ja hän onkin tässä suhteessa "tyypillinen tyttö", kirkuu, kun näkee hämähäkin tai hiiren juoksevan lattialla. Ja kuitenkin, jos näistä lapsista pitäisi valita vastine Viisikko-kirjojen Paulille, niin luonteensa puolesta sanoisin, että lähimpänä Paulia olisi Dinah, mutta kuten sanottua, Seikkailujen lapset ovat aivan omat luonteensa, Viisikko omansa.

Seikkailujen linna on siis sarjan toinen osa. Lapset ovat saapuneet äitinsä kanssa lomalle Kevätpuron majalle. Lähistöllä on vanha linna, jonne menevä tie on kuitenkin sortunut. Linnan lähistöllä majailee kotkapari ja Jack haluaa mennä katselemaan niitä ja ottamaan valokuvia. Hän saakin luvan majoittua linnan lähelle. Lapset ovat tutustuneet pieneen luonnonlapseen Tassieen, joka on ihastunut Filipiin ja tämän ketunpoikaan. Tassie onkin merkittävässä osassa seikkailussa, joka seuraa, kun Jack majoittuu linnan lähistölle valokuvaamaan kotkapesuetta, samoin kuin lasten hyvällä ystävällä Bill Smuggilla (mikähän se olikaan se toinen nimi hänellä?), mister salaperäisellä.

Enid Blyton on kirjailija, joka ottaa lukijansa. Seikkailu-sarja on ehdottomasti hänen tuotantonsa kärkipäätä. mielikuvituksekkaita ja arjen yläpuolelle vieviä seikkailuja. Mukavaa ja viatonta luettavaa. Stuart kuvitus luo lisää tunnelmaa ja tehoa tarinaan.

----

Tällä mukana Kiinteistöhaasteessa, sillä kyllä vanhaa linnaa voi sitäkin kiinteistönä pitää.