takakansi.jpgetukansi.jpg

Pascal James Imperato

Lääkärinä leijonien maassa

Karisto, 1972

Alkuteos: Doctor in the land og lion

Suomentanut Molly Schiray

Vuonna 1962 Pascal James Imperato on nuori lääketieteen opiskelija. Hän saa mahdollisuuden apurahan turvin tutki ja trooppisia sairauksia niiden alkuperäisympäristössä. Lääkärinä leijonien maassa sisältää lyhyitä muistikuvia ja tunnelmapaloja hänen oleskelustaan Tanganikassa ja Kenyassa ja niistä haasteista joita hän joutui kohtaamaan, kun länsimainen kulttuuri ja lääketiede joutui vastakkain afrikkalaissen alkuperäiskulttuurin ja taikauskon kanssa.

Luin kirjan ollessani kuntoutuksessa  ja tarina imaisi mukaansa. Imperaton kerronta oli sujuvaa ja elävää. Odotin kyllä enemmän että kirjassa olisi kuvauksia hänen tutkimuksestaan ja niiden tuloksissta, mutta ei. Kerronta oli enemmän afreikkalaisen elämänmenon kuvauksessa.

 

lainaus1.jpg

Tämä filmaussessio ei ollut ainoa vaaratilanne, johon Imperato joutui. Eräänä päivänä häntä puri Tse Tse-kärpänen ja hän sai unitauti-infektion joutuen matkaamaan pitkän matkan varmistaakseen diagnoosin ja saadakseen lääkehoidon. Jäin kaipaamaan hieman tarkempaa selostusta unitaudista ja sen oireista, mutta Imperato ohitti täysin tämän puolen ja jatkoi kertomustaan sillä, kuinka hän matkasi oppaidensa kanssa "halki viidakon".

Kirjassa oli myös kuvaus tyttöjen ympärileikkauksesta. Aihe on puhuttanut paljon nyky-yhteiskunnassa ja täytyy sanoa, että kyllä minä aika paljon ihmettelin sitä, kuinka tämä nuori lääkärinalku on saattanut istua katsomassa ja seuraamassa tätä operaatiota kuvatakseen tapahtumaa, kun hän ei kerta sitä hyväksynyt. Jostain syystä tämä ristiriita ei oikein mun tajuntaan aukene.

Mielenkiintoinen löytö kuitenkin.

Kuinka paljon afrikkalaiset yhteiskunnat ovat muuttuneet sitten kuusikymmenluvun, onkin asia erikseen. Imperaton mukaan alueet, joilla hän taivalsi olivat tuolloin murroksen  keskellä ja uutisia kun lukee ja seuraa, niin niitä murrroksia tuntuu tapahtuvan yhä, ehkä sitä kehitystä kuitenkin on tapahtunut sitäkin - toivon mukaan.