tuntematontoveri-normal.jpg

Britt G. Hallqvist

Tuntematon toveri

Gummerus, 1956

221 s.

Tuntematon toveri kertoo tarinan yhdestä kouluvuodesta Anna Medinin elämässä, kun hänet lähetetään "vahvistumaan" kauas Taalainmaalle, tuntemattoman täti Erikan pitämään kotikouluun, jossa on enimmäkseen poikia. Tuntematon toveri - Liselotte on Erikan vanhempi tytär, jonka tapaamista Anna odottaa miettien, tulevatkohan he lainkaan toimeen keskenään.

Annasta ja Liselotesta tulee kuin tuleekin hyvät toverit, välillä seikkaillaan ja kohelletaan, välillä tunnetaan mustasukkaisuuttakin, kun Anna kertoo aikaisemmista kokemuksistaan ja tovereistaan Visbyssä.

Tuntematon toveri on aika perinteinen tyttökirja. Täytyy kuitenkin sanoa, että kyllä kirjasta löytyy hyvin epätavanomaisia lasten- tai nuortenkirjan teemoja, joita ei ehkä ihan usein kirjan ilmestymisaikakin huomioiden käsitellä, tällaisia aiheita on muun muassa kuolemankaipuu ja itsemurha. Nykyaikaakin koskettavan kirjassa kuljetaan yksinäisyyden ja ystävyyden etsinnän polkuja. "Oleks sä mun kaa?" Kuinka moni pieni sivustaseuraaja tänäkin päivänä mahtaa näitä miettiä.

Kirja oli hyvin luettava, arkista puhetta. Yksi painovirhekin oli kirjaan pujahtanut luoden tahattoman huumorinkukkasen: vastaa alkoi nipistellä. Kyse oli vatsannipistelystä, ei vastan, eli vihdan.

Hyviä, mielenkiintoisia mielikuvia:

Silmät kuin kylmät vihreät keihäät

Voinkeltainen tukka

Tuntematon toveri -teoksessa on monia kirjallisuusviitteitä. Seuraava ote toi mieleeni myös Haavio/Koskimiehen 50-luvun tytöt -teoksen.

"He kuopivat kiireesti sammalkerroksen kolon suulta - se näytti muuten aivan tuoreelta - ja kaivoivat kepakolla esiin pienen, harmaan kuhmuisen kassalippaan, joka oli sidottu luistinhihnalla. Sen sisällä olivat heidän aarteensa: luokkasormus, kuparilantti ja risainen kappale "Karhuntappajan poikaa". Lisäksi lippaassa oli paperinpala, johon oli merkitty  aarteen kätkemispäivä ja sen omistajat. Mutta lippaaseen oli ilmestynyt toinenkin paperilappu, ja siinä oli täsmälleen samat sanat kuin Robertin tunnilla kirjoittamassa uhkauksessa: TIEDÄMME SALAISUUTENNE TEIDÄT ON PALJASTETTU."

....

Kirjallinen maailmanvalloitus: Ruotsi