P1100220-normal.jpg

Alki Zei

Villikissa katsoo lasin takaa

WSOY, 1969

Suomennos Marikki Makkonen englanninkielisestä teoksesta: Wildcat under class

 

 

- Mennään kertomaan Villikisalle, minä kuiskasin.

Aluksi salissa ei nähnyt mitään, sillä kirsikanpunaiset samettiverhot oli vedetty ikkunoitten eteen. Vähitellen silmämme tottuivat pimeään ja silloin säikähdimme niin, että tarrauduimme toisiimme ja jäykistyimme patsaiksi. Villikissa oli kännähtänyt kaapissaan! Se ei enää katsonut seinään päin niin kuin ennen. Nyt sen kuono sojotti ikkunaan. Siitä saattoi nähdä meren.

Päähenkilö: Melia

Muita henkilöitä: Myrto, Melian isosisko, Isoisä, isotäti Despina, Stamatina, Aleksis, Artemis, Manoli, Niko ym ym.

Miljöö: Kreikkalainen merenranta ja saaristokylä

Ajankohta 1936

Avainsanat: Diktatuuri, Demokratia, vapaustaistelu,

 

Villikissa, Turkin puolelta Kreikkaan uinut, kohtalonsa löytänyt ja  täytetty villikissa, jolla toinen silmä on sininen ja toinen musta asustaa Melian kotona lasisessa kaapissa. Villikissa luo salaperäisyyttä kirjoista pitävän Melian maailmaan, sillä NIko-serkku, joka opiskelee Ateenassa kertoo siitä hurjia juttuja. Kesä 1936 muuttaa Melian elämän. On asioita joista ei saa puhua, tai isä joutuu työttömäksi. Isoisän kirjoja poltetaan ja Villikissa herää henkiin.

Villikissa katsoo lasin takaa on mielenkiintoinen kirja, joka vie keskelle Kreikan diktatuuria. Lapset ovat lapsia leikkeineen, mutta leikit muuttuvatkin äkkiä astetta vakavammiksi - kysymys on elämästä, ihmisarvosta, oikeudenmukaisuudesta.

Tarinaa kerrotaan Melian näkökulmasta, hänen äänellään jälkikäteen, kuitenkin tarina etenee ei muistellen vaan nyt-hetkessä eläen. Kerronta ja dialogi vaihtelee sujuvasti ja vaiherikkaasti ja lukija pääsee hyvin mukaan ajatuksiin ja tilanteisiin. kaiken kaikkiaan elämänmakuista on kerronta. Poliittisesta aiheestaan huolimatta tämä kirja ei ole kuivakka eikä sormella osoitteleva, junttapulla, aivopesukirja, vaan hauska ja puhutteleva seikkailukas kuvaus historiallisista ajoista.  Teoksen päähenkilöä Melia lainaten tämä kirja on ev-po ev-po. Luin sen nyt toiseen kertaan.

Kansikuva: Nuorten toivekirjaston nro 190 painoksen kansikuvan on laatinut Marjatta Vihma. Pidän kannesta paljon. Siitä kuvstuu hyvin Välimerellinen tunnelma, arkinen elämä ja jännitteen olemassa olo.

Kreikan kieli: Melia, lyhennys nimestä Melissa = Mehiläinen