Ainon%20kuvat005-normal.jpg

Ethel S. Turner

Sisarusten varttuessa

WSOY. 1975

Alkuteos: The family at Misrule

Suomentanut Laila Järvinen

169 s.


Sisarusten varttuessa kertoo Hyrskynmyrskyn sisarusparven elämästä viisi vuotta Judyn kuoleman jälkeen. Judyä ei enää ole, lkuitenkin sisaruksia on yhä seitsemän, sillä Kenraali, jota nyt kutsutaan oikealla nimellään Peteriksi on saanut pikku-siskon Essien.

Sisarusten varttuessa -kirjassa tapahtuu ja sattuu kaikenlaista. Kukin lapsista on oma persoonansa ja kehitys on kulkenut suuntaansa.

Nellie on varttunut nuoreksi neidoksi, mutta ei ole vielä (harmikseen) aikuisen iässä. Hän on tullut tietoiseksi kauneudestaan ja pyrkii esiintymään vanhempana kuin mitä on, ja siitä ei seuraa kuin harmia ja ongelmia.

Bunty, jota ei enää kutsuta Buntyksi vaan Johniksi käy poikakoulua, on juro poika, jota pikkusisko Poppet (aiemmassa kirjassa Pallero, oikealta nimeltään Winifred) puolustaa ja tsemppaa. Bunty turvautuu yhä valheisiin vaikean paikan tullen ja saa tuta nahoissaan sen, kun kukaan ei lopulta usko häntä (paitsi Poppet). Bunty karkaa ja loppujen lopuksi myös miehistyy kokemuksiensa kautta

Pipistä on tullut nuori mies, joka on rakastunut ensimmästä kertaa. Rakkauden kohde vain ei ole paras mahdollinen, ainakaan Alanin kanssa  kihlautuneen isosiskon Megin mielestä. Sisarusten välit tulehtuvat pahan kerran.

Lopulta kaikki kehittyy huippuunsa, kun Nellie irrottautuu omille teilleen ja tekee tuttavuutta naapuritaloon muuttaneen äkkirikastuneen perheen kanssa, joka ei myöskään ole oikein "hyvää seuraa". Pikku Essie sairastuu tulirokkoon, samoin Meg. Isä Woolcot on lähtenyt Estherin kanssa Intiaan yhdistetylle työ- ja lomamatkalle. Eikä siinä kaikki, karanteenissa olevat muut lapset isoäiti Hassalin ja hra Gilletin kanssa joutuvat keskelle tulipaloa. Draamaa siis riittää tässäkin tarinassa.

Sisarusten varttuessa samoin kuin aiempi osa on kirjoitettu 1800-luvun loppupuolella. Se kuvaa hyvyin Viktoriaanisen ja Brittiläisen imperiumin aikakautta seurustelu- ja käytössääntöineen.

"Nell oli tullut sisään ja mennyt peilin eteen järjestämään tukkaansa. Hän oli juuri vetämässä jalkaansa parhaita ruskeita kenkiään - kello oli yhdeksän, ja eräitä kultanappisia nuorukaisia oli tullut myöhäiselle  vierailulle."

Australian kehittyminen Englannin rangaistussiirtolasta itsenäisemmäksi ja omaksi valtiokseen on aistittavissa rivien välissä, vaikka pääosaa näytteleekin sisarusjoukon toilaukset ja kasvutarina lapsista aikuisuuteen.

Täytyy sanoa, että minä rakastan tätä tarinaa kaikesta surumielisyydestään ja haikeudestaan huolimatta. Ehdottomasti tämä kuuluu lastenkirjallisuuden klassikkoteoksiin ei vain Australiassa vaan yleensä maailmalla.

----

Tällä mukana seuraavissa luku- ja kirjallisuushaasteissa:

1800-luvun kirjat

Kiinteistöhaaste (Hyrskynmyrsky olennainen osa miljöötä)

Kengurun kyydissä Australialaisen kirjallisuuden jäljillä