Arvid Lydecken
Niilin rannan salaisuus
Otava,  1930
123 s.

Seikkailukertomus
Poikien seikkailukirjasto 21

"Monitaituri Jeremias Sudenkorva, kirjailija, taiteilija, liikemies, tutkimusretkeilijä, keksijä, maanviljelijä j.n.e., nousi seisomaan. Siinä olikin nousua. Hän oli tasan kaksi metriä pitkä poronnahkaisissa lappalaispieksuissaan. Tuimannäköinen mies, tulisilmäinen, mustapartainen urho. Mutta hänellä oli kukan sielu."
 
Mikä herkullinen ihmiskuvaus. Vastakohtaisuudessaan vailla kaikkea stererotypiaa. Monia muitakin hauskoja hahmoja liittyy tähän pieneen seikkailukertomukseen, muun muassa tohtori Lauri Mäntypaeus, vaimonsa Maaaria-Anna ja ylioppilaspoikansa Väinö sekä professori Kaarlo Kilvanheimo.

Professori Kilvanheimo on lähettänyt tohtori Mäntypaeukselle vanhan papyruksen, jonka hieroglyfejä tämä yrittää selvittää, kun paikalle saapuu kukan sielun omaava jykevä Jeremias Sudenkorva.  Tohtori pyytää tätä auttamaan ja aikansa yksin puurtaen Jeremias saakin selvän tekstistä, joskin hieman katkeillen.

Papyruksessa on ohjeet jonkin egyptiläisen hauta-aarteen luokse.

Ryhdytään puuhaamaan retkikuntaa, jonka rahoittajaksi saadaan hyvin erikoislaatuinen naisimmeinen Utrankoskelta, Kiuru Leivonen. Kiuru on oikea päinvastoinnainen. Jos sanot hänelle, että tehdään noin, niin saat olla varma, että Kiuru hakaa vastaan ja sanoo, että eihän toki, kuin tehdäänkin näin. Siinä onkin tohtoreilla ja professoreilla tekemistä ennen kuin asiat alkavat sujumaan.

Menneen ajan Egypti avautuu lukijalle tässä pienessä kirjassa, ei ehkä niin selkeänä kuin tietokirjoissa tai huikaisevana kuin jos omin jaloin kulkisi Kairon katuja  tai tutkisi monumentaalisia Sfinksejä ja pyramidejä. Kaiken nippelitiedon lomassa seikkailijat päätyvät papyruksen opastamalle paikalle ja alkavat kaivutyöt, jotka venyvät ja venyvät. Neiti Leivonen kyllästyy ja lähtee Kilvanheimon kanssa Kairoon terävöittämään tylsistynyttä mieltään, muu joukkue siirtyy Niilin vastarannalle ja alkaa uudet kaivutyöt. Eipä aikaa, kun lapio kolahtaa kiveen.

Retkikunta on kuin onkin löytänyt huikean kuningashaudan, mutta kuinka käykään. Retkueen apumies Mustafa saa päähänsä lähteä tutkimaan hautakammioita ja se on sitten menoa se.

Lycedkenin teksti on sujuvaa. Se on yhtä lailla halua jakaa tietoa kuin viihdyttää. Tarina elää ja toimii hauskojen hahmojensa voimalla. Kaikin puolin pieni mukava tarina, joka on kirjoitettu pieni hymynpilke silmäkulmassa.