IMAGE0003-normal.jpg

Kerttu Juva

Vuorilinnan Lotta

WSOY, 1975

125 s.


- Kuules Henrik-serkku, koska me oikein tulemme Helsinkiin? kysyi Lotta oikoen kyllästyneenä nahkaista peitettä polvellaan.

Näin alkaa kertomus siitä, kuinka 10-vuotias Lotta lähtee Huutijärven maanmittarinkodin tutuista oloista suureen maailmaan, kummitätinsä Sofian ja eno-Alanderin luokse Helsingin Kaivopuistoon käydäkseen säätyläistytöille perustettua Julinin koulua.

Ei aikaakaan, kun Lotta uudessa paikassa tutustuu issikka-ajurin tyttäreen Ainaan, joka on rahvasta. Se, mikä ero on säätyläistytöllä ja rahvaan tyttärellä tulee Lotalle vähin erin selväksi, joskaan hän ei sitä eroa niin huomaa. Hänelle on selvää, että Ainankin pitää päästä Julinin kouluun. Kuinka siinä käykään ja mitä muuta ehtii tapahtua kertoo Kerttu Juva vuoteen 1848 sijoittuvassa tarinassaan. Kerronnasta ei puutu niin huumoria kuin draamaakaan.

Mukava pieni lastenkirja, jonka tämän painoksen kansikuvan on taitellut Maija Karma. Karma on myös kuvittanut kirjan tarinan muutamalla ajantyyliin sopivalla kuvalla. Ajantyyli tosin on vähän vinksallaan, kun ottaa huomiooon historian tiedot Helsingin arkkitehtuurista. Kansikuvassa ja sisäsivuilla näkyvän suurkikon tornikupoli vuonna 1848 ei ollut pyöreä. Silloinhan elettiin vielä keisarivallan aikaa ja suurkirkon kupoli oli sipulinmuotoinen. Kupolihan muutettiin toisentyyliseksi itsenäisyyden myötä.

Ohje hienoille naisille:

Hieno nainen ei milloinkaan, muistakaa, ei milloinkaan innostu niin, ettei hän pysty hallitsemaan itseään.

--- --- ---

Tällä mukana Kiinteistöhaasteessa (kiinteistö, johon Lotta muuttaa, on nimeltään Vuorilinna ja on tyypillinen yläluokkainen säätyläismiljöö)