Hannah Aleksander
Ratkaiseva askel
Aikamedia 2012
416 s.

-----------

"Ernest Mourglia kiinnitti uuden saaliinsa siimasta punomaansa lenkkiin muiden kalojen seuraksi ja laski lenkin kivien väliin, matalaan rantaveteen." Näin alkaa Hannah Aleksanderin tiivis lukupaketti Dogwood Springsin kaupungista ja elämänmenosta.

Kerronta siirtyy luontevasti paikasta toiseen. Hannah Aleksander kuljettaa lukijaa milloin rantavesistä ensiapupoliklinikan kautta kirkon kellariin, jossa joukko kaupunkilaisia on paossa kaupungin yli pyyhkäisevää tornadoa.

Enemmän kuin itse luonnonkatastrofissa tarinan ydin on kuitenkin ihmisten välisissä jännitteissä ja henkilökemioiden välisissä skismoissa. Siinä, missä tornado ravistelee luontoa ankaralla kädellä, käy tunteiden myrsky läpi yhden jos toisenkin kaupunkilaisen sielunelämän.

Tarinan keskiössä tapaamme kaksi lääkäriä, jotka kumpikin painivat oman arkielämän solmujen kanssa. Mitchel Caine on aviokriisiä läpikäyvä lääkäri, joka napsii rauhoittavia ja suree huumekoukkuun jäänyttä tytärtään; Grant  Sheldon puolestaan teinikaksosten yksinhuoltajaleski-isä,  joka seurustelee sairaanhoitaja Laurenin kanssa, jolla tälläkin on otettavanaan ratkaisevia askelia elämänsä suhteen. Osuutensa tarinassa on myös seurakuntapastori Archiella, joka yrittää hoitaa vastuitaan seurakuntansa ja vapaaehtoisen sairaalasielunhoidon välillä, puhumattakaan tämän  kantrilaulajapuolisosta Jessicasta, joka kaipaa puolisonsa läheisyyttä ja yhteistä aikaa.

Ratkaiseva askel on osa suurempaa kokonaisuutta, mikä tulee kyllä kerronnassa ilmi. Tämä  ei kuitenkaan estä lukemasta tarinaa erillisenä (lukematta  sarjan muita teoksia) ilman, että juoni häiriintyisi. Elämä Dogwood Springrissä vain jatkuu siitä, mihin se aiemmin jäi.

Jos amerikkalainen tapakulttuuri tai elämäntyyli tuntuvatkin hieman kaukaisilta Suomen näkövinkkelistä, niin ihmisen arki toiveineen ja pelkoineen, kaikkine unelmineen avautuu kuitenkin aitona ja elämänläheisenä lukijan tajuntaan. Ratkaiseva askel tarjoaakin mukavan ripauksen jännitystä romantiikalla ryyditettynä unohtamatta elämän suurempiakaan arvoja.