William Anderson
Laura Ingals Wilder
A biorgraphy

Harper Trophy, 1995
232 s.

Laura Ingals Wilderin Pieni talo preerialla ynnä muut sarjan kirjat ovat suosikkikirjojeni joukossa. Niiden lämminhenkinen ja herkkä kuvaus elämästä 1800-luvun Amerikassa ja uudisraivaajan elämästä kolahtavat suoraan omaan maalaistytön sisimpään. Kuinka paljon Lauran tarinoissa on totta, kuinka paljon kirjailijan vapautta kuvata ja eläytyä? Siihen antaa vastauksen William Anderson, joka on kirjoittanut tämän Laurasta ja hänen perheestään kertovan elämänkerran.

En esimerkiksi olisi tullut ajatelleeksikaa, että Laura saattoi kantaa revolveria taskussaan suojana tai että hän on kulkenut niinkin paljon pitkin poikin Amerikan mannerta kuin lopulta kulkikaan. Jos Laura oli itsenäinen nuori nainen ja lapsuudessaan suorastaan poikatyttö, on hänen tyttärensä Rose kaikkea muuta kuin "ruusu", joskin hän on saanut nimensä preeriaruusujen mukaan. Rosesta kasvoi lehtinainen, kirjailija, maailmanmatkaaja ja voisi sanoa, että hyvin "emansipoitunut" nuori nainen. Tämän kirjan lukiessa elämä Pienessä talossa avautuu aivan uusin silmin.

--- --- ---
Tällä kirjalla voisin alkaa alusta Amerikan valloituksen, joka jäi vajaaksi viime vuonna ja katsoa, kuinka kauan kestää saada kaikki osavaltiot listattua. Tämä kirja sijoittuu aika moneen osavaltioon, mutta listaan sen Missouriin, joka oli Lauran kotivaltio aikuisiän.