takaa-ajo-normal.jpg

Matti Nyman

Takaa-ajo

Karas-Sana, 1995

112 s.

Kansi:Pirkko Pullinen-Valtonen

 

"Kauankos sitä on oltu täällä, hän kysyi uhkaavan hitaasti. - Ihan äsken tultiin, Pasi ähkäisi. - Ja miksi tultiin? - O...oltiin retkellä ja satuttiin tänne. - Ja sitä vaan mennään toisten autoihin? - Tää näytti hylätyltä, ja me vaan vähän kurkistettiin... - Ulos sieltä autosta. Konna käski nuoria kääntymään selin. He tottelivat. Kuului takakontin aukaisu ja ääniä, kun autosta kerättiin tavaroita. Sitten ovia läiskittiin kiinni, ja ääni sanoi: - Lähdette mukaani"

Kaverukset Pasi ja Janne ovat sattuneet kolaripaikalle. Tuttu kaveri on ajanut mopolla päin autoa. Auton ajaja pakenee paikalta. Paikalle ovat tulleet myös Anu ja Riitta. Kun paikalle alkaa tulla ambulanssia ja poliisia päättää nelikko lähteä vähän katselemaan ympärilleen. Varsinkin, kun he ovat hoksanneet, että pakenevan autosta tippuu pakkasnestettä eikä aikaakaan, kun nelikko huomaa olevansa suljettuna kellarikopperoon.

Takaa-ajo on mielikuvituksellinen seikkailu suomalaisissa metsissä vähän viisikkomaiseen tyyliin. Polkupyörillä ajellaan Pohjois-Karjalan kyläteillä ja autolla päästään aina lähelle Ouluakin, kunnes käännytään takaisin Nurmeksen suuntaan.

Ihan mukavasti kirjoitettu lasten seikkailutarina, jota ei voi ottaa turhan vakavasti. Eihän tällaista nyt oikeasti -onneksi. Vähän minä ihmettelen tätä nelikkoa, juuri ovat selvinneet säikähdyksestä, kun jo taas ollaan omin luvin ja omin päin rosvoa ajamassa. Mutta tarinassahan pitää olla jotain, ei sitä voi tosta noin katkaista - kesysti, ennen aikojaan.

----

OI maamme Suomi -kotimaanvalloitus, Pohjois-Karjala, Nurmes