jossaat-normal.jpg

Sarah Blake

Jos saat tämän kirjeen

Bazar, 2013

Alkuteos: The Postmistress

Suomennos: Raija Rintamäki

376 s.

 

Jos saat tämän kirjeen on kirja, joka osui silmiini kirjastoreissulla. Pienen silmäilyn jälkeen ajattelin, että tämähän voisi olla ihan kiinnostavakin. Takakansitekstit eivät aina anna oikeaa kuvaa kirjoista, tässä siinä kyllä oli onnistuttu. Sen sijaan kirjan alussa oleva esipuhe suuntasi ajatukset ihan muille urille, ja aina loppumetreille odotin tulevaksi jotain, mitä ei ollut tarkoituskaan ilmaantua, tai se ilmaantui, mitä odotin, mutta ilmaantui toisin, kuin odotin. Kuinka sitä voikaan niin harhaantua lukemisessaan, ajatuksissaan, odotuksissaan.

Jos saat tämän kirjeen oli kuitenkin ihan luettava, tarina veti puoleensa, imi itseensä, otti mukaansa. Sota-aikaan sijoittuvana, sodasta kertovana kirjana se ei kuitenkaan ollut varsinaista sotakirjallisuutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Jos saat tämän kirjeen kertoi ihmisistä sodan keskellä, ei niinkään sodasta, kuin siitä, mitä oli olla sodan keskellä.

Päähenkilöt:

Postivirkailija Iris James, nuori, lasta odottava tohtorinna Emma Fitch, jonka puoliso on lähtenyt Lontooseen tekemään voitavansa, kun ei osannut tehdä voitavaansa Massachusettsin Franklinissa, sekä Frankie Bard, amerikkaläinen radioääni keskellä Lontoon pommituksia.

Paitsi Massachusettsin Franklinia ja Lontoota, kirjan tapahtumat sijoittuvat keskelle Euroopan karttaa, jännitys kihelmöi iholla Frankien matkatessa halki Saksan Lissabonin satamaan, haastatellen ihmisiä, etsien vastauksia kysymykseen: mitä on tapahtumassa.

Kirja oli nopealukuinen, sujuvasti kerrottu, luonteva.Todellisuuden kuvaajana - no jaa, vaikea sanoa. Joitain selityksiä kirjailija on lopussa antanut yksityiskohtien uskottavuuteen liittyen. Viehättäväksi kuvataan kirjaa takakansitektissä, viehättävä tämä onkin, jos sotatarina voi viehättävä olla.

-----

Kirjallinen Pohjois-Amerikan valloitus: Massachusetts

----

Jos saat tämän kirjeen on lukenut myös Annika K rakkaudesta kirjoihin, Kirjasähkökäyrän Mai, sekä Norkku