punainensilkkinauha.jpg

Eira Pättikangas

Punainen silkkinauha

Karisto, 2005

263 s.


Eira Pättikangas ihastuttaa kertojantaidollaan ja hersyvällä murtehellaan. Punaisen  silkkinauhan lainasin kirjastosta. Valintaan vaikutti tarinan kehykset suomen historiassa ja kansikuva.

Kirja alkaa Leenan lapsuudesta. Hän asuu isänsä ja äitinsä kanssa kylän myllyllä. Äiti on hieroja, isä puolestaan  tuntuu tekevän jotain muutakin kuin jauhaa viljoja. Leenan pitäisi valvoa ulkona ja varoittaa isää, jos joku on tulossa.

Äkkiä Leena onkin sitten talvisessa säässä vaeltamassa äitinsä kanssa pitkin maakuntaa yösijaa ja leipäpalaa etsimässä. Isä on viety siperiaan ja köyhyyttä on kaikkialla.

Lopulta Leena ja äitinsä saavat sijan ystävällisen kauppiasmiehen Iisakin luona ja paremmat ajat koittavat. Leenasta tulee tytär Iisakille ja Leenan äidistä emäntäpiika.

Eletään aikaa, jolloin kaupparajoitteet pikku hiljaa avautuivat muillekin kuin kaupunginherroille ja kiertäville  kaupustelijoille. Vielä kuitenkin myös karjalan miehiä kierteli pohjanmaallakin nauhojaan ja silkkejään esittelemässä ja rakkaudenlurituksia laulamassa. Leenakin rakastuu yhteen tällaiseen, Antreihin ja alkaa odottaa tälle lasta. Vaan kuinka käy sen vihkimisen ja kauppiaaksi Iisakin kauppaan tulon? Kaukaa karjalasta saapuu neito Oilikki Antreita etsimään.

Tästäpä saa vettä myllyynsä Serafiia, kylän jokapaikanluuta, joka mennä hörskyttää puheillaan kaupan ja kylän väliä Leena uumia tutkaillen.

Punainen silkkinauha oli ihan mielenkiintoinen nuoren tytön kasvutarina. Ei kovin omintakeinen eikä uusi, mutta elävää elämää. Hyvän tarinan tapaan ilot ja surut ja eri elämänkäänteet siinä vaihtelivat. Leenan äitiä minä en oikein ymmärtänyt, moraalia tyttäreltä odotti, mutta oma moraali  sitten...

Mielenkiintoisimmista ja kutkuttavimmasta päästä tapahtumia oli se, kun Leenan äiti meni ja myi pitkät hienot hiuksensa yhdelle tällaiselle laukkukauppiaalle ja Iisakki siitä suuttui

- Ookko sä tullut hupitollooksi? karjui mies aivan kuin hänen oma tukkansa olisi lupaa kysymättä viety --- --- ----

ja mies mmeni ostamaan hiukset takaisin, jonka jälkeen ne piilotettiin Leenan äidin kirstuun eikä asiasta enää puhuttu.