Eila Payne
Karjalan tyttö palaa juurilleen
Aikamedia,  2013
411 s.


Eila Paynen  Karjalan tyttö -kirjasarja on saanut arvoisensa päätöksen Karjalan tyttö palaa juurilleen -teoksessa, kun kirjan päähenkilö,  Katriina palaa maailmalta synnyinmaansa helmaan. Katriinan tie juurilleen on ollut pitkä ja mutkainen, eikä aina niin helppokaan.

Missä, Isä, missä se on? Onko sinulla minua varten koti täällä jossakin? hän rukoili sydämessään pysäköidessään autoaan Martan pihaan.

Epävarmuus, sisimmän kipeät arvet huokuvat tekstistä. Hylkäämisen tunteet kumpuavat eivät vain Katriinan lähetysunelman romuttumisesta vaan syvältä karjalaiselta evakkotaipaleelta. Kutsumuksessaan kamppailemista,  oman paikkansa etsimistä on ollut koko Katriinan elämä. Uuden kodin lattialla, itsenäisyyspäivän sävelten herkistäessä mielen, elämän evakkomatka päättyy ja alkaa uusi elämä Taivaallisen Isän helmassa.

Eila Paynen Karjalan tyttö tarina pohjautuu osittain hänen omiin kokemuksiinsa.  Karjalan tyttö -teossarja ei ehkä ole kaunokirjallista huipputasoa eikä sanoilla leikittelyn ja mielikuvien luomisen mestariteos.

Kirjassa on aika paljon niin sanottua hengellistä fraseologiasta, josta kuultaa myös hienoinen alleviivaavuus. Välillä tämä niin sanottu kaanaankielisyys tuntuu  hieman koomiseltakin. Pitkään helluntaiherätyksessä toiminut ja elänyt veteraani saattaa hyvinkin  tunnistaa joitain ilmiöitä ja osaa yhdistellä asioita, joskin tunnistettavuus on ymmärrettävästi häivytetty tekstistä.

Paljon sielunhoitotyötä tehneenä Eila Payne tietää, mistä kirjoittaa. Teoksen miljöö onkin ennen kaikkea kirjan päähenkilön, Katriinan sisäisissä maailmoissa ja motiivi löytynee sisäisen parantumisen ja eheytymisen prosessista.   Missä on minun paikkani, kysyy ei vain Karjalan tyttö Katriina vaan moni tämän päivän suomalainen räpikoiden Katriinan lailla uskottelun ja uskon vuorovesissä. Heidänlaisilleen Karjalan tytöllä on viesti:

Oli ilmeistä, että ihminen voi parantua kipeistäkin asioista anteeksiantamuksen ja Vapahtajan käden kosketuksen kautta.

Karjalan tyttö -sarja kokonaisuudessaan  on ennen kaikkea kasvutarina, jonka Karjalan tyttö palaa juurilleen -teos oivaltavasti ja upeasti päättää. Kirjailijan omista kokemuksista kumpuava kerronta on rohkea teko. Se rohkaisee ja luo toivoa muille saman tien kulkeneille ja elämänsä tarkoitusta etsiville.