Ch.R.Kenyon

Aarniometsän tytär

Kustannusosakeyhtiö Kirja 1921

207 s.

Kirja intiaanien ja uudisasukkaiden kohtaamista niin hyvässä kuin pahassa Amerikan vapaussodan ajoilta. Päähenkilönä ei kirjan nimestä huolimatta ole nainen, vaan nuori englantilainen upseeri Jack Alleyne.  Kirjan nimi viittaa nuoreen Johanna-neitiin, joka kirjan alussa juuri ja juuri päsee karkuun sotapolulla olevia intiaaneja, mutta joutuu muun väen kanssa keskelle piiritystä. Urhoollinen Jack lähtee hakemaan apua, mutta joutuu heti kohta cherokee-intiaanien vangiksi.

Kirja on sekoitus kertovaa tarinointia ja selittelyä historian kulusta. Joissain kohdin juoni ikävästi katkeilee, kun kerronta hyppelehtii sinne ja tänne. Kirja on ilmeisesti todellisuuteen perustuva.

"Niin oudolta kuin se kuulostaakin, syntyi tämä kylmä, harkitseva ja ankaraluonteinen mies mitä romanttisimmasta avioliitosta. Hänen isänsä, Lachlan  M'Gillioray, tuli creekien maahan kulkukauppiaana ja hankki siellä luontaisilla kyvyillään rikkautta ja vaikutusvaltaa. Vielä aivan nuorena miehenä rakastui hän erääseen kauniiseen puolirotuiseen Schoy Marchand -nimiseen tyttöön., jonka isä oli ranskalainen upseeri ja äiti kuului erääseen mahtavimpaan creek-perheeseen."

Kirjassa mainitaan monia nimiä, joiden historiallisuutta olisi mielenkiintoista tutkia, kuinka moni niistä johtaisi M'Gilliorayn tavoin historiallisille lähteille.  Ainakin kirjassa mainittu shawnee-päällikkö Cornstalkin hautamuistomerkki löytyy Virginiasta. Cornstalkin pojan Ellinipsicon kanssa Jack Alleynen tiet  kirjassa ainakin kerran kohtaavat.

Kyllähän tämän luki. Ei oikein puhdasta kaunokirjallisuutta eikä kunnon historiaopus, sellainen puolivillainen, joka kuitenkin herätti pienen uteliaisuuden taustojen todenperäisyyteen.