Valon ja varjon poluilla

Karen Kingsbury‭ & ‬Garey Smalley
Ei pakotietä
Aikamedia,‭ ‬2014
352‭ ‬s.

-----
‭”Allasjuhlat tuntuivat hienolta idealta, täydellinen lopetus täydelliselle kesälle”

‭Ei pakotietä on vahva vastakohtien kirja. On järki ja tunteet, viha ja rakkaus, syyllisyys - anteeksianto.  Karen Kingsbury tarjoaa suuria tunteita ja arjen pieniä hetkiä tässä Baxter-saagan neljännessä osassa. Perheen tytär  Brooke ja tämän puoliso Peter ovat ajautuneet avioliitossaan kriisiin. Kun kesäiset allasjuhlat päättyvät  tragediaan perheen kolmevuotiaan Hayleyn hukkuessa altaaseen kriisi syvenee entisestään. Hayley herää henkiin, mutta kuinka käy Brooken ja Peterin?

‭Ashley puolestaan, joka on löytänyt edestään sen, minkä on taakseen jättänyt,  kokee syvästi kuinka Jumalan rauha on voima, joka rohkaisee elämään mullistustenkin keskellä. Niin Ashley kuin Brooke sisaruksineen saavat kokea todeksi sanat: me rakastimme, sillä meitä rakastettiin.  

Ei pakotietä -teoksen tapahtumat sijoittuvat keskilänteen ja New Yorkiin. Teoksesta on aistittavissa vahva  ylemmän keskiluokan näkökulma. Köyhyyden kasvoja ei tässä kirjassa katsella, jos kohta elämän rikkonaisuutta käsitelläänkin. Kingsbury kuljettaa hahmojaan varmoin ottein läpi arjen sattumusten ja kriisien kohti valoisaa tulevaisuutta. Kerronta on vaivatonta dialogin ja kaikki tietävän kertojan sanailun vuorotellessa joustavasti ja v‭aikka kyseessä on osa laajempaa kokonaisuutta, voi yksittäisen teoksen lukea hyvin myös itsenäisenä juonen kärsimättä.

Karen Kingsbury osaa viihdyttää lukijaansa. Paitsi romanttista ja ihmisten välisten jännitteiden kipinöintiä teoksessa on kauhuun nousevaa virittelyä. Ei pakotietä on kuitenkin enemmän kuin viihderomaani. Kristillistä fiktiota kirjoittava Karen Kingsbury todistaa kirjoillaan Jumalan muuttavasta voimasta, siitä,  kuinka Jumala voi uudistaa murtuneen mielen eheäksi ja kauniiksi. Syvimmillään Ei pakotietä onkin onnistunutta pohdintaa elämän arvoista ja peruskysymyksistä.

Hyvässä tarinassa niin kuin elämässä yleensä  valo ja varjo vuorottelevat. Ei pakotietä on traagisista tapahtumista huolimatta valoisa teos - täynnä elämää!