susy-normal.jpg

Gretha Stevns

Susy Tulitukka

Tammi, 1948

Alkuperäinen teos: Susy Rödtop

Suomentanut Toivo Järvinen

Susy on pieni punatukkainen tanskalaistyttö, joka asuu isänsä, äitinsä ja isoveli Akselin kanssa keskellä Hiidenmetsää, kuitenkin lähellä merenrantaa, koska hänellä on salainen luolansa, josta katsella vuonon elämää. Susyn isä on metsänhoitaja ja Susy on itsekin oikea "luonnonlapsi"

Susy on kuitenkin hieman ajattelematon ja niinpä hän tekeekin jotain, mistä isä on aina varoittanut häntä. Älä koskaan silitä pieniä kauriinpoikasia, sillä silloin niiden emä hylkää nämä. Eräänä päivänä Susy näkee ruohikossa suloisen kauriinvasan ja muistaa isän varoituksen - liian myöhään.

Susylla on vaikeuksia myös koululäksyjen kanssa. Hän on niin tulossa ja menossa touhuineen, että ei malta syventyä läksyihinsä ja joutuu vaikeuksiin uudessa koulussaan tämän laiskuutensa vuoksi. Susy löytää kuitenkin ystävän Solveigin, jonka kanssa kouluvaikeudetkin voitetaan.

Susy Tulitukka oli ihan mukava pieni lukukokemus. Olen aiemminkin tutustunut tähän reippaaseen tanskalaistyttöön, mutta koko sarjaa en ole lukenut. Sarja on ilmestynyt uusintapainoksenakin joskus 1980-luvulla. Jostain syystä kuitenkin minua miellyttää ja kiinnostaa tämä vanhempi painos enemmän aina kuvitusta myöten, joka ainakin tässä kirjassa on hyvinkin viehättävä.