taivasontotta.jpg

Todd Burpo & Lynn Vincent

Taivas on totta

KKJMK Oy, 20114

162 s.

En ole koskaan ymmärtänyt niitä, jotka kuvittelevat Taivaan paikaksi, jossa soitetaan harppua (ei sillä, etteikö siellä voitaisi sitäkin soittaa) tai että ihmiset muuttuva enkeleiksi kuolemansa jälkeen tai juttuja, joissa Jumala kuvataan vanhaksi valkopartaiseksi ukoksi.

Hyvin erilaisen kuvan antaa tämä pieni kirjanen, jonka Todd Burpo on kertonut yhdessä Lynn Vincentin kanssa hippua vaille nelivuotiaan poikansa käynnistä Taivaassa.

Olen suhtautunut hyvin skeptisesti tällaisiin juttuihin, näin siitä huolimatta, että uskon Taivaan olemassaoloon, Jumalaan, Jeesukseen ja kaikkeen siihen, mitä Raamattu ilmoittaa. Toisin sanoen, usko on minulle henki ja elämä.

Taivas on totta-kirjan kertoja Todd Burpo on nuori, pienen Nebraskalaisen seurakunnan pastori. Hänellä on vaimo ja kaksi pientä lasta, Cassie ja Colton. Colton on nippa nappa vaille nelivuotias, kun hän eräällä sukulaisvierailulla  sairastuu vakavasti. Häneltä puhkeaa umpisuoli ja seuraa komplikaatioita, jotka ovat viedä Coltonilta hengen. Colton kuitenkin selviytyy ja arki palaa normaaliksi.

Eräänä päivänä, huviretkellä isä alkaa kiusoitella Coltonia, että jos tästä käännyttäisiin, niin tultaisiin siihen sairaalaan, jossa olit. Haluaisitko sinä sairaalaan? Ehei! Ei poika halua. Muistatko sairaalan? Kyllä, kyllä poika muistaa ja hän toteaa yllättäen: Siellä enkelit lauloivat minulle.

Päivien mittaan seuraa lisää paljastuksia ja Colton kertoo, kuinka hän oli irtaantunut ruumiistaan ja nähnyt, kuinka isä rukoili toisaalla ja äiti oli toisaalla ja hän itse oli Jeesuksen sylissä. 

Taivas on totta on mielenkiintoinen kirja, koskettava ja pistää mietteliääksi. Coltonin Taivas ei ole paikka, jossa istuttaisiin pilvenreunalla, hän itse sai kotitehtäviä, hän näki isoisänsä, jota ei ollut koskaan tuntenut ja pikkusiskonsa, joka oli mennyt kesken ja josta ei tiennyt mitään. 

Sanoin alussa, että en usko siihen, että ihmiset kuoltuaan muuttuvat enkeleiksi (vaikka Jeesus  viittaa siihen, että "he ovat kuoltuaan enkelten kaltaisia), Coltonin mukaan hänellä oli taivaassa pienet siivet, isoisällä oli isot. No, kuka tietää? Raamatun kuvaukset Taivaasta ovat niin vähäiset. Ei sillä lopulta ole merkitystä  saadaanko me siivet vai emme. Pääasia, että olemme sinne matkalla.

Taivas on totta ei ole mikään saarna, tai jos onkin, on se sitä hyvällä tavalla. Kirja saattaa vakavoittaa joissain kohdin, mutta ei pelottele. Kannen keltainen väri kuvastaa sanoman valoisuutta, lämpöä ja iloa. rakenne on näkökulma erään pienen kristillisen seurakunnan pastorin arkeen, ei ihan elämänkerta, vaikka elämästä kertookin. Valokuvaliite tekee ihmiset tarinan taustalla eläviksi ja todellisiksi.

Taivas on totta on Coltonin kokemus Taivaasta. Colton kertoma on, sen minkä ymmärrän, suurelta osin symbioosissa Raamatun sanan kanssa. Lopun vitteistä voi kukin lukija päätellä tai olla päättelemättä asioita. Kuitenkin, minua pikkaisen häiritsee jotkin pienet tekijät, jotta suhtautuisin täysin varauksettomasti tähän kirjaan, tarkoitan ,että tämä ei ole minulle kirja, joka olisi "niin ja amen".

Taivas on totta on kuitenkin kirja, jonka voisin lukea uudemmankin kerran. Tämä lukemani kappale oli lainattu uskonsisarelta.

On monia kirjoja, joissa kerrotaan ihmisten rajakokemuksista, ruumiistairtaantumiskokemuksista. On kirjoja, joissa kerrotaan enkelikokemuksistta, taivasnäyistä. Mikä erottaa tämän kirjan niistä? Mene ja tiedä. Tässä kirjassa ei ainakaan niinkään korosteta itse kokemusta, kuin sen vaikutuksia. Tämä on  ainoa kirja, jonka olen aiheesta lukenut ja lukemani pisti minut mietteliääksi monella tavalla.

Jään miettimään, paitsi sitä, voiko tämä olla totta, myös omaa uskoani. Miettimään ja pohtimaan jään sitäkin, mitä Coltonille nykyään kuuluu? Onko hän elänyt tavallista nuoren pojan elämää, vai onko hänestä tehty hengellisten markkinavoimien välikappale? Kyselläänkö häneltä asioita taivaasta, ikään kuin asioita selvännäkijöiltä? Kirjassa tapaus naisesta, joka kysyi lapsestaan, näkikö Colton häntä taivaassa? Tämä on yksi niistä tekijöistä, jotka pistävät minut mietteliääksi ja varaukjselliseksi. Jään myös kysymään, onko taivaskokemus Coltonille yhä elävä ja onko hänen lapsenuskonsa saanut kasvaa ja voimistua?

Sinällään ei huono lukukokemus, ei ollenkaan.

----

Tällä Yhdysvaltain osavaltioita  valloittamasa kirjallisesti: Nebraska.