seikkailu-normal.jpg

Tuulikki Metsola

Seikkailu Bomarsundissa

Karas-Sana, 1980

Kuvitus: Salli Parikka

69 s.

 

"Pojat ajoivat linja-autolla Bomarsundiin. Se kulki vanhan Jomalan kirkon ohi ja jatkoi matkaansa Godbyhyn, Saltvikiin ja Sundiin, jossa se kiersi ohi Kastelholman upean linnan. Matka jatkui Jan Karlsårdenin ulkoilmamuseoaluen vieritse, ja sitten tultiin Tosarbyn vanhalle tielle, jokaj ohti jälleen "valtatie kakkoselle", niin kuin sitä kutsuttiin.

Tosarbyn tien varrella oli ikivanha kivitalo. Sen kohdalla Mika sanoi: - Matss, äiti kertoi, että tuo on Ahvenanmaan vanhin kivitalo ja siinä asui kerran eräs vanha venäläinen kenraali. sillä kenraalilla oli nuori ja kaunis vaimo ja komea nuori adjutantti. - Adjutantti? Mikä se on?

- Äh, älä keskeytä. Se on joku sellainen palvelija tai henkivartija.  - Ai. - No joka tapauksessa sen kenraalin vaimo rakastui adjutanttiin ja ne alkoivat vehkeillä kenraalia vastaan. Yhtenä päivänä kenraali alkoi juoda teetä, mutta hänen kuppiinsa lensi kärpänen ja hän kaatoi teen koiralle. Ja arvaa mitä?"

Matts ja Mika on kaksi pientä ahvenanmaalaista poikaa. Eräänä päivänä he lähtevät yhdessä retkelle ja joutuvat jännittävään seikkailuun, kun Mattsin koira Peni alkaa nuuskia ympäristöä. Pojat luulevat löytäneensä aarteen ja alkavat kaivaa erään kuusen juurella, vaan kuinkas käykään. Yhtäkkiä poikien takana on pari tuhtia kaveria, jotka ottavat pojat matkaansa ja sanovat: - Nyt on parasta, että seuraatte meitä. Emme erikoisemmin välitä, että menette kertomaan löydöstänne kytille."

Matts on kuitenkin rohkea poika ja hän päästää Penin irti, vaikka häntä on käsketty taluttaa sitä. Peni onkin poikien ainoa toivo siitä, että ykinäiselle saarelle päätyvä seikkailu huumeroistojen matkassa päättyisi hyvin. Peni ja rukous. Tukalassa tilassa  pojat päätyvät rukoilemaan, että kaikki päättyisi hyvin.

Seikkailu Bomarsundissa oli pieni yskinkertainen tarina. Kerronta oli ulkopuolisen, kaikkitietävän kerrontaa, dialogia ei ollut paljonkaan. Tämä kirja sopisi erityisesti alta kymmenvuotiaille paljon lukeville, seikkailunnälkäisille lapsille. Vaikka kirjassa mainitaankin rukous ja kirjan motiivi on hengelliset arvot, niin ne tuodaan kuitenkin esille enempi sivulauseessa.

--- --- ---

Tällä kirjalla otan osaa Oi maamme Suomi -kotimaanvalloitukseen, maakuntana Ahvenanmaa. Vaihtoehtona olisi ollut lukea myös Anni Blomqvistin Myrskyluoto-sarja, mutta Itsenäisyyspäivä lähestyy ja tulee kiire saada valloitettua kaikki maakunnat. Ei sillä taitaa joku maakunta jäädä valloittamatta.