verne-normal.jpg


Jules Verne

Kapteeni Grantin perhe

Sarjasuosikit 5/1977

Maailman parhtaita nuorisokirjoja sarjakuvina

Piirtänyt: Franco Caprioli

Lyhentäen kertonut Roudolph

Suomentanut: Rosa Maria Tuuri

Tekstannut Sini Pellonpää

Kustantaja: Lehtimiehet Oy

En ole Jules Verneä juurikaan lukenut, vaikka hän kieltämättä lukeutuu maailmankirjallisuuden klassikoihin. Matka maapallon keskipisteeseen taitaa olla ainoa Vernen tarina, jonka olen lukenut joskus muinoin kirjana. Muutoin olen nähnyt hänen teoksiaan TV:stä erilaisina sovituksina, ja niin, tokihan olen joskus lukenut Aku Ankan taskukirjoja, joista löytyy versio muun muassa Tsaarin kuriirista.

Tämän sarjakuvateoksen ostin Tampereen-reissullani kirpputorilta ihan vain uteliaisuuttani.

Tarina on yksinkertaisuudessaan tämä: Kapteeni Grant on merikapteeni. Jollain merimatkalla hän on joutunut haaksirikkoon ja joutunut autiolle saarelle, josta hän on lähettänyt pullopostia. Pulloposti päätyy suuren kalan vatsaan ja sitä myötä erään toisen merikapteenin käsiin. Tämä lähtee puolisonsa kanssa etsimään Kapteeni Grantia ja mukana on myös Kapteenin "orvoiksi" jääneet lapset. Valitettavasti viesti on pahoin turmeltunut ja etsintäretki suuntautuu ensin aivan päinvastaiseen suuntaan.

Tarinassa on monenlaisia henkilöitä, hieman erikoisesta tiedemiehestä aina rosvojoukkoihin. Maailmaa kierretään Pohjoiselta pallonpuoliskolta Eteläiselle ennen kuin arvoitus ratkeaa.

Sarjakuvaversion kuvitus tukee romanttista seikkailutarinaa ja jossain määrin se myös herätti ajatuksen, josko joskus voisi lukea itse kirjatkin, joihin sarjakuva perustuu.

----

Kapteeni Grantin etsinnästä on lukenut ainakin Norkku, joka luki teoksen e-kirjana,