Ester Wier
Voittajat
Otava, 1971

199 s.

"Kun enää ei ollut mitään syytä venyttelyyn ja viivyttelyyn istahti Iso-Will taas vuoteelle. - Ernie Joe ja Buck ovat lähdössä Floridaan, alkoi hän ja poika tiesi että vihdoinkin isä nyt kertoisi koko jutun. - He aikovat tänä kesänä kalastella ja odottaa sokeriruokosadan valmistumista syksyllä. He sanoivat että he ottaisivat sinut mukaan autoonsa ja minä maksan sinun syönnöksesi ja osan bensasta. Hän vilkaisi poikaa ja hänen kasvonsa näyttivät jotensakin huolestuneilta kun hän jatkoi: - sinä voisit jäädä heidän luokseen kesäksi jos tahdot, sitten syksyllä voit mennä Lena-tätisi luokse De Landiin. "
 
Iso Will ei tiedä, mihin hän poikansa laittaa, kun pistää poikansa Scrubin Ernie Joen ja Buckin matkaan ja lähtemällä itse länteen hedelmiä poimimaan. Jo alkumatkasta Scrub joutuu miesten silmätikuksi ja pakenemaan henkensä edestä saamansa rahat menetettyinä. Epätoivoisena Scrub ryömii saraheinissä, kunnes tapaa Pilvi Johnnyn ja hänen myötään puistovartija Capin. Heidän myötään Scrub  tutustuu Floridan luonnon ihmeellisyyksiin, löytää harvinaisen Leijahaukan pesän ja tekee tuttavuutta salametsästäjien kanssa.

Scrubilla on itsetunto-ongelmia. HÄn kokee olevansa ikuinen häviäjä, luuseri ja kurja raukka, kunnes rohkeus nostaa päätään ja hän tekee sen, mitä "miehen täytyy tehdä".

Voittajat on paitsi kirja luonnon arvoista  myös vahva selviytymis- ja kasvutarina.  Pilvi Johnnyn myötä hän oppii katsomaan asioita myös muiden kuin omasta näkökulmastaan.
 
" - Anna sinä minun maailmani olla! Mitä sinun kansasi oikein tahtoo? Tappaa kaikki? Huomatessaan että Scrubin kasvoille levisi ällistys Johnny nyökäytti päätään sitä puuta kohti mihin pesukarhu oli kiivennyt ja sanoi. - Tuo osaa kiivetä säiliön seinä alas veteen mutta se ei osaa kiivetä yös. Se tietää että siellä on tikapuut. Se on käyttänyt niitä jo pitkät ajat. Ensi kerralla kun se tulee juomaan ja tikapuut ovat poissa kun sen pitäisinousta pois niitä pitkin, se voi hukkua. Ne ovat sen tikapuut, ja minä sanon että ne pysyvät siellä. "

Mielenkiintoinen pieni tarina antamaan näkökulmaa asioihin ja avartamaan mieltä.  Mitä yhä jaksan ihmetellä on maailman samannimiset kaupungit ja paikkakunnat, niin kuin nyt Napolikin. Mitä ihmettä, Italiaanko tässä tarinassa yhtäkkiä hypätään, mutta ei, tämä Napoli ja suomutakilpa-ajoineen on sekin Floridassa. Siinä olisi pieni koululainen hämmennyksissään, jos opettaja sanoisi, että näytähän Napolin kaupunki kartalta, mitä Napolia opettaja mahtaisi tarkoittaa.

Hauska ja hymyn nostattava sitaatti vielä tähän loppuun.

"Ihastus hulahti pojan yli"