viisikkovapauttaalentajat-normal.jpg

Enid Blyton

Viisikko vapauttaa lentäjät

Tammi, 1968

Alkuperäisteos: Five go to Billycock Hill

Suomentanut Lea Karvonen

164 s.

 

On kesän alku, helluntai ja Viisikolla jälleen lomaa. He suuntaavat telttaretkelle kohden poikien koulutoverin Tobyn maatilakotia - Billycock HIlliä. Siellä he tutkivat läheisen perhosfarmin elämää, salaperäisiä tippukiviluolia ja eksyvät Tobyn päähänpistosta kielletylle sotilasalueelle, sillä lähellä sijaitsee myös koelentokenttä.

Ei aikaakaan, niin Viisikko on taas mukana jutussa, jossa ei leikki ole kaukana. Lentokentältä varastetaan kaksi huippuetekniikkaa omaavaa lentokonetta, jotka kuitenkin löytyvät hylkyinä merestä, äkillinen kesämyrsky on tehnyt varkaille tepposet.

Varkaudesta epäillään Tobyn serkkua Jeffiä toverinsa kanssa, koska nämä ovat myös kadonneet.

Toby ei kuitenkaan usko serkkunsa syyllisyyteen.

Viisikko vapauttaa lentäjät on ihan hyvä viisikkoseikkailu, jossa on rento ote sinänsä kaameistakin juonteista huolimatta. Mielenkiintoinen sivupersoona on pikkuinen lemmikkipossu Korkkiruuvi, joka vähän väliä karkaa omille teilleen Tobyn pikkuveli perässään. Possulla onkin kirjassa hyvin merkittävä tehtävä. Ilman sitä loppu ei olisikaan niin onnellinen, kuin se lopulta on.

"En minä oikeastaan välittäisi tulla aikuiseksi, sillä mitään mukavampaa kuin tällainen ei varmsti voi olla, hän ajatteli. Kun saa olla yhdessä toisten kanssa ja pitää hauskaa! Ei, mitä tämän kummempaa voi isoillakaan ihmisillä olla?"

Annen tuumaillut keskellä retkielämää kuvastaa hyvin Viisikkojen luonnetta.

Outo sana:

Kokongi. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä se mahtaa tarkoittaa, Jotain perhosiin liittyvää se on, mutta mitä? Täytyy kai tutkia asiaa.

Viisikoissa on aina silloin tällöin huomattavissa tällaisia mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia, jotka osoittavat kirjailijan lukeneisuuden ja ehkä niissä on jotain opettajamaistakin, herättää kiinnostus ja löytämään, oppimaan uutta.

Tytöt vastaan pojat -asetelma

- Tuokaa Anne ja Pauli mitä meillä on, Leo sanoi (jonka jälkeen tytöt ja Tim menivät ruokakomeroa tutkimaan).

Miksi kummassa ei Leo voinut mennä itse hakemaan evästä porukalle? Vaikka en ole mikään sufragetti, niin kyllä pikkaisen kolahti miinuksia Leolle.