Johnny Cash
Kuva: ATC-kortti itse tehty


Johnny Cash & Patrick Carr
CASH - omin sanoin
Johny Kniga, 2003
331 s."Minun nimeni on John R. Cash. Synnyin helmikuun 26. päivää vuonna 1932 Kingslandissa, Arkansasissa. Perheessämme oli seitsemän lasta: vanhin poika Roy, sitten Louise, Jack, minä, Reba, Joanne ja Tommy. Me vietimme lapsuutemme puuvillapelloilla."
Kirjassaan CASH- omin sanoin, Johnny Cash kertoo elämästään, sen sudenkuopista kuin kirkastusvuorista rehellisesti sen, minkä muistaa, eikä hän kerro vain itsestään, vaan valottaa myös musiikkimaailmaa laajemminkin kertoen pieniä adekdootteja muista julkisuuden henkilöistä, jotka ovat koskettaneet ja vaikuttaneet hänen elämässään.

En tiedä mistä alkaen ja miten tykästyin Johnny Cashiin ja country-musiikkiin, ehkäpä se on aina virrannut suonissani, kunnes sitten eräänä päivänä puhkaisi tiensä ulos tajuntaani. Olikin näin ollen mielenkiintoista lukea tämä kirja, jonka lopussa on myös melko kattava lista Cashin tuotannosta. Sanomattakin on selvä, että tämä kirja kuuluu jokaisen countrymusiikkia diggaavan kirjahyllyyn ja muillekin sitä voi suositella.

Kirja ei ole niinkään kronologinen, paremminkin Cash käy ajatuksiaan läpi eräänlaisena tajunnanvirtana. Toki kirjasta eräänlainen looginen jaottelukin löytyy ja se alkaa ja päättyy Jamaikalle, Cinnamon Hillille, jonka Cash osti lomapaikakseen. Tuolla vanhalla sokeriplantaasilla on joskus muinoin tämän teoksen mukaan asunut ja vaikuttanut myös runoilija Elisabeth Barret Browning. Myös Cashin sukujuuret, jotka vievät Yhdysvalloista Skotlantiin ovat kiinnostavia. Sukututkimusta harrastaneena olisi mielenkiintoista penkoa näitä juuria vähän tarkemmin.

Siis suosittelen!
----

Luin kirjan So American -haasteeseen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat ympäri maailmaa, mutta erityisesti Arkansasin ja Tenneseen osavaltiot ovat esillä.