Löysin kirpputorilta mielenkiintoisen kirjan: Lasten joulukirja, jonka Karisto on julkaissut vuonna 1967. Kiinnostavaksi kirjan teki Louisa May Alcotin novelli Isoäidin kertomus, joka oli minulle aivan uusi ja outo. Toki olen lukenut Alcotin suomennetut tyttökirjat Pikku Naisista Sireenien alla -kirjaan, en kuitenkaan koskaan ole kuullut, että hän olisi kirjoittanut novellejakin. No, onhan taannoin ilmestynyt Louisa May Alcotin toisesta puolesta kertova kirja Naamion takaa, joka kertoo hänen ei tyttömäisestä puolestaan, johon en ole ehtinyt tutustumaan.

Tämä novelli Isoäidin kertomus on kuitenkin hyvin samanlaatuinen kuin Alcotin tyttökirjojen kertomukset, se ei kuitenkaan ole poiminta hänen tunnetuista teoksistaan, en ainakaan millään voi muistaa mitään tämänkaltaista ja nimetkin ovat uppo-outoja.

Novelli Isoäidin kertomus kertoo myrskyisestä päivästä, kun suku on kokoontunut yhteen viettämään joulua. Aatto on ohi ja lapsijoukko yrittää kuluttaa aikaa kuka mitenkin. Jotkut lekottavat sohvalla liikaa ahmineina, eräs pohtii , kuinka helppoa

"se on tytöille, jotka eivät halua muuta kuin istua nököttää takan ääressä, lörpötellä ja juoda teetä, mutta kovaa pojille, jotka haluaisimme olla ulkona."

Ulos ei kuitenkaan voi mennä, kun myrskyää liikaa.

Sitten eräs tytöistä, MIn tulee paikalle pukeutuneena vanhanaikaiseen asuun ja saa joukon tutkimaan ullakkoa. Sieltä löytyy vanha rukki, jonka Min haluaa viedä alas jotta hän oppisi kehräämään, isoäiti voisi opettaa.

Rukki viedään alas ja rukin myötä isoäiti kertoo suuren seikkailunsa lasten isoisän kanssa, kuinka hän melkein ampui isoisän hengiltä ja hädin tuskin pelastui susien kimpusta.

Novellissa mainitaan nimet Mary, MIn, Lottie,Geoff, isoäiti, tyttönimeltään  Elisabeth Rachel Morgan ja isoisä Joel Manilus Shirley.

Novellin ajankohta sijoittunee jonnekin 1800-luvun loppupuolelle, ajankohtaa on vaikea määritellä, tarina, jonka isoäiti kertoo lapsille  ajoittuu jonnekin 1800-luvun alkupuolelle, kertomuksessa mainitaan jokin New Orleansin taistelu 8.1.1815, jolloin  isoäiti oli nuori, kuudentoista tietämissä,

Novelli Isoäidin kertomus on hauska pieni tarina, romanttinen ajankuvaus ajoilta kauan sitten. Isoäiti Shirley, kaikessa tyttömäisyydessäänkin omasi kyllä rohkeutta ja omapäisyyttäkin.

"Menimme naimisiin kesäkuussa ja minä kehräsin ja kudoin kapioni myöhemmin. Aivan hirvittävää, ajatteli äitini, mutta minä en välittänyt."

Louisa May Alcotin klassiset tyttökirjat ovat Lycy Maud Montgomeryn kirjojen ohella kirjahyllyni kunniapaikoilla. Lycy Maud Montgomeryltä on ilmestynyt novellikokoelmia, Alcotilta en tiedä muuta kuin tuon aiemmin mainitsemani Naamion takaa -kirjan. Alcott ilmeisesti kirjoitti kuitenkin kertomuksia lehtiin. Olisikin mielenkiintoista, jos näitä kertomukksia suomennettaisiin kokoelmaksi asti kuten Montgomeryn lyhyitä novelleja.

----

Kerrotaanpa sitten hieman enemmän myös itse kirjasta.

lastenjoulukirja.jpg

Kuvamanipulaatio

Lasten Joulukirja

seitsemäskuudetta vuosikerta

Arvi A. Karisto Oy

1967

Kirjan kansi ei ole mitenkään houkutteleva, eikä ainakaan anna ymmärtää, mikä aarre kansien sisälle kätkeytyy. Onneksi en antanut piippua polttavan joulupukin pelästyttää, vaan kurkistin lahjasäkkiin paremmin, se on selasin sisältöä, muuten olisin jäänyt vaille Alcotin viehättävää tarinaa.

Kirjan muusta sisällöstä sen verran, että kirjassa on muutama arvoitus, hieman koiratietoutta ja juttua postimerkeistä. Pari kilpailua ja Alcotin novellin lisäksi kaksi lyhyempää kertomusta: Kilpailu rikkaudesta (kertomus Rin Tin Tinistä), Kädet ylös (tarina suuresta lännestä).

Sitten on joulukoristeiden ja piparkakkutalon ohjeita.

Kirjan on toimittanut Seija Paavilainen.

Kirjassa on myös kuvitus, mutta kuvittajia ei mainita. Louisa May Alcotin tarinan kuvituksessa näkyy signeeraus, mutta en saa siitä oikein selvää, S. Van jotain.

Laitan tähän kuitenkin yhden tyylinäytteen.


isoaidintarinaA.jpg


Kun ottaa huomioon alkulehden maininnan, että kyseessä on niinkin mones kuin seitsemäskuudetta, eli 57. vuosikerta, niin laittaa miettimään, missä on ne 56 aiempaa Lasten joulukirjaa ja millaisia tarinoita niissä on löydettävänä.