Diet Eman & James Schaap

Kielletyt sanat

Aika media 2002

Alkuperäisteos Things we couldn't say, 1994

Suomennos: Kai Takkula

292 sivua

Diet ja Hein ovat hollantilaisia nuoria ja rakastuneita. Sitten tulee sota ja saksalaiset miehittävät Hollannin. Diet ja Hein ovat tunnustavia kristittyjä, jotka yrittävät elää uskonsa todeksi. He eivät voi seurata vain sivusta miehitysvallan tekoja. He alkavat toimia maan alla miehittäjiä vastaan piilottamalla mm. juutalaisia maanmiehiä vainoajiltaan. Sodan keskelläkin he suunnittelevat häitä. Kihlasormuksiin suunniteltu kaiverrus Omnia vincit amor (rakkaus voittaa kaiken) jää kuitenkin tekemättä, koska Heinille tulee kiire. Hänen on tarkoitus lähteä Englantiin ja hän joutuu pakoilemaan natseja. Sitten eräänä päivänä Hein joutuu vangiksi, samoin Diet. Diet kuitenkin vapautuu, Hein ei. Hein lähetetään vankileirille Saksaan, jossa hän kuolee.

Kirja on osin kerrottua aikalaistarinaa, osin Dietin ja Heinin päiväkirjaotteita.

Kaiken kärsimyksen ja julmuuden keskellä loistaa kuitenkin toivon tähti, se tähden opastamina myös Diet ja Hein kulkevat oman kärsimystiensä.

"Hän on suojeleva meitä,

minne menemmekin,

Silloinkin, kun aurinko

ei paista eikä kuu

 suo valoaan."

Diet Emanin päiväkirjasta

Sodan loputtua Diet loppuunväsyneenä ja uupuneena jättää kaiken taakseen ja muuttaa Yhdysvaltoihin. Päätös, jota en oikein ymmärrä, ja kuitenkin voin ymmärtää.