sankarityttonen.jpg

R.J. Stahl

Sankarityttönen Ukrainasta

Kustannusosakeyhtiö Kirja,1924

140 s.


Etsiessäni hieman erilaisia tyttökirjoja löysin tämän pienen kirjasen ja ihastuin sen kansikuvaan, en niinkään se sotaisuuden vuoksi, vaan tyylillisesti  vanhanaikaisen viehätyksen takia. Yllätyksekseni kirja olikin ranskalaisen kirjoittajan kirjoittama, tosin, kirjan esipuheen mukaan vähävenäläisen (?)  Marko Wovtshokin legendasta mukailtuna. Tarina on todellakin koskettava, pitää kyllä mielenkiinnon yllä, vaikka onkin isänmaallisuudessaan paatoksellinen.

Teos on ilmestynyt alkujaan 1873 ja esipuheen mukaan tätä teosta on jaettu (ilmeisesti aikoinaan) Ranskan kouluissa opetusministerin suosituksesta ja kasvatuksellisesti hyvänä kirjana.

Yllättävän ajankohtainen kirja miljööltään ja aiheeltaan, vaikka onkin yli satavuotias teos.

Tarinan päähenkilö on pieni lapsi Marusja Tshab sekä salaperäinen lähetttiläs Tsehetshewik, jonka välttämättä piti päästä Tshigiriin. Sinne vain ei niin vain mentykään, sillä kaikkialla oli viholisen armeija ja joukot liikkeellä. Pikku Marusja lähtee opastamaan Tsehetshewikiä.

Sankaritytönen Ukrainasta on eräänlainen toisinto Jean D'Archin tarua toiseen maahan ja tilanteeseen sijoitettuna.

Paatoksellisuudesta huolimatta teos on lämminhenkinen ja rakastettava kertomus urhoollisuudesta. Kauniit luontokuvaukset sykähdyttävät kauneutta kaipaavaa mieltäni ja viimeisen sivun kääntyessä ei voi olla vahahtamatta kun kohtalo leikkaa elämän kultaista viljaa. .

Elämänviisauksia:

Tavallisesti se, joka on liian suuri, lopuksi hajoo.

Ylpeys on kuin saippuakupla - se paisuu vain haljetakseen.

Koti on täysi kuppi janoiselle lapselle.

Loppupäätelmä:

Riipaiseva legenda!