Montgomery Lucy Maud

Marigoldin lumottu maailma

Minerva 2009

Alkuperäisteos:  Magic for Marigold

Kirja alkaa Marigoldin syntymästä. Suku kokoontuu miettimään, mikä lapselle nimeksi ja Marigoldiksi hänet lopulta nimetään hänen elämänsä pelastaneen naislääkärin mukaan, josta tulee myös Marigoldille täti. Vuodet vierivät ja Marigold varttuu, elämä kuluu tavallista ja ei niin tavallista latuaan. Ensi alkuun kirjaa lukiessa tuntuu, että tässä ei tapahdu mitään. Kerrotaan vain kaikenlaista, suku sitä ja suku tätä, kuka ajattelee näin ja kuka noin. Marigoldin elämä soljuu ikään kuin ulkoa päin kuvattuna, ääriiviivoina, hahmotellen. Sitten yhtäkkiä kirjan puolivälin paikkeilla tapahtuu käänne ja kerronta muuttuu aivan toisenlaiseksi. Tavallisen arjen ja juttelujen lisäksi alkaa  tapahtua kaikenlaista, ei vain Marigoldin mielikuvituksessa, joka sekin liittyy tarinaan, vaan ihan oikeasti. Tarina saa lihaa luitten päälle.

Loppujen lopuksi Marigoldin lumottu maailma muodostui mielenkiintoiseksi lukukokemukseksi. Siinä oli häivähdys Annaa ja häivähdys Emiliaa, tuttua Montgomeryä ja menneiden aikojen lumoa.  Tällaisia kirjoja kaipaa lisää.

"Säilytä unelmasi, Marigold-pieni, niin pitkään kuin voit. Unelma on kuolematon. Aika sitä ei voi surmata eikä se haalistu. Todellisuuteen voit joskus väsyä, mutta unelmiin et ikinä." (Montgomery: Marigoldin lumottu maailma).