P1120043.jpg

Elie Wiesel

Tuuleen tatuoitu

Kirjapaja, 1990

Alkuteos:L'oublié

Suomentanut: Heikki Kaskimies

337 s.

"--- Meidän sanamme, niin käytetyt, niin arvonsa menettäneet sanamme, hän saattaa torjua ne. Saattaa olla  että häneltä puuttuu toisia. Ja kun hänellä ei ole niitä, hän saattaa ryhtyä teeskentelemään unohdusta vaietakseen. Epätodennäköinen olettamusko? Sen pahempi. Tärkeää on, isoisä Malkiel, että poikasi ei ole enää yhteydessä elävien maailmaan. Tiesikö hän, mikä häntä iskisi? Se selittäisi, että hän suostui ryhtymään, että hän kävisi eräänlaiseen muistinsiirtoon aivan kuten tehdään verensiirto. Oliko hänen tahtonsa, että minun muistini asettuisi hänen muistinsa paikalle? Että minä muistaisin hänen sijastaan? Onko sellainen päämäärä edes mahdollinen?"

 

Tuuleen tatuoitu on tarina isästä ja pojasta. Tarina muistin tärkeydestä tai merkityksettömyydestä. Päähenkilö Malkiel Elhananinpoika Rosenbaum on new yorkilainen lehtimies, jonka isä Elhanan Malkielinpoika on sairastunut muistisairauteen. Elhanan ei halua unohtaa. Hän haluaa poikansa muistin oman muistinsa jatkoksi. Elhanan lähettää poikansa Romaniaan, etsimään - niin mitä? Lohdutusta sydämen kipuun, vastausta ajatuksissa kummittelevaan syyllisyyteen.

Kerronta polveilee milloin Malkielin, milloin Elhananin näkökulmasta, milloin nykyisyydessä (ilmestymisajankohta 1980-luku, mutta elettäisiinkö silti 60- tai 70-lukua), milloin menneisyydessä. Kerronta ei ole kronologista vaan muistikuvien mukaan polveilevaa.

Tuuleen tatuoitu on mielenkiintoinen anlyysi juutalaisuudesta ja maailmanhistoriasta, yksilön ja yhteiskunnan muistista, onko niillä eroa, merkitystä, miksi muistaa tai  miksi unohtaa?

Loppu on avoin, jää kuvaavasti kesken, kuin haipuva muisti, joka on kuin tuuleen tatuoitu.

Tuuleen tatuoitu ei ole muistelmaotteestaan huolimatta varsinaiseseti muistelmat, vaan kaunokirjalinen teos. Tarina on kuitenkin enemmän kuin fiktiota, se on faktaperäistä fiktiota, jossa se, mikä on fiktiota, voisi olla  totta ja se, mikä on faktaa on taustaa fiktiolle.

Kirjailija itse on Romanian (unkarilainen) juutalainen, keskitysleireiltä selvitynyt. Hänelle on myönnetty Nobelin rauhanpalkinto 1986.

---

Tämän kirjan myötä bongasin Idän pikajuna-haasteeseen Bukarestin aseman ja sain Kirjallisessa maailmanvalloituksessani "vallattua" Romanian.