Lindeman Kelvin

Ken osaa vapaa olla

Otava, 1946


1600-luvun puoliväliin sijoittuva romaani pienen Bornholmin saaren elämästä, jota Ruotsin sotaretket Euroopassa ja erityisesti Tanskaa vastaa koettelevat. Pieni miehitetty saari käy taisteluun itsenäisyytensä puolesta...

"- Onhan kuin me aivan vast'ikään olisimme heränneet unesta, hän jatkoi. Tiedän aivan hyvin, että te olette pitäneet itseänne niitä maanmiehiänne parempina, jotka ovat hyvästä maksusta tehneet työtä viholliselle. Te kerskutte sillä, että ette ole kuin meidän esivaltamme, joka taputtaa käsiään taitovoimistelijoille ja opetuille koirille ja sioille, joita herra Printzenskjöld tuottaa tänne huvittamaan meitä ja lisäämään tietojamme hänen maansa kulttuurista. Te olitte kaikki niiden joukossa, jotka, ennen kuin tapahtui, pyysivät että rantavalleille sijoitettaisiin tykkejä ja että Hammershus uusittaisiin... ja se sitten teidän mielestänne muka vapauttaisi meidät syyllisyydestä kaikkeen tähän surkeuteen. Ja totuus on kuitenkin se, että miedänkin luonteemme on heikentynyt, mekin istumme kaulaa myöten bornholmilaisessa savessa.

Ettekö tajua,että meidän pitäisi hävetä jokaista naista, joka synnyttää meille lapsia, yksimpä koivua, jonka lehdet kimaltelevat solateittemme yläpuolella. Se on kasvanut kallion halkeamasta, johon on voinut keräytyä muutamia kourallisia multaa. Se ei pyytänyt takuita olemassaololleen, ennen kuin rohkeni juurtua paikalleen. Sillä oli se usko elämään, jonka me olemme menettäneet."

Voidaan katsoa, että historia toistaa itseään. Toisen maailman sodan aikana kirja oli kielletty. Natsit olivat vallaneet Tanskan ja kirjailija joutui pakenemaan maasta. Kirjan tekijänpalkkioita käytettiin vastarintaliikkeen hyväksi.

Kirja oli mielenkiintoinen ajankuva ja syväsukellus historiallisiin oloihin. Ei kuitenkaan kuivaa ja puisevaa historian ja vuosilukujen jankkausta, vaan elävää elämää tunteineen ja tapoineen. Toisaalta, osata lukea myös rivien välistä se, mitä ei lausuta on taitoa vaativa juttu. Vain luettu kirja herättää ajatuksia, saa mietteliääksi, niin tämäkin.

"Ei vapautta kalliimpaa

voi maailmassa saavuttaa

- ken osaa vapaa olla!"

Strängnäsin piispa Tuomas.