unelmienlaukka-normal.jpg

Tiina Lehtiineva

Unelmien laukka

Aikamedia, 2007

280 s.


Unelmien laukka on tyypillinen hevostyttöjen kirja. Tarinan keskiössä on nuortenporukka Kaisa, Venla, Elina, Kalle, Eetu, Lauri sivuhenkilöineen. Nuorille sattuu ja tapahtuu niin arjessa kuin koulunkäynnissä. Tosin kirjan tapahtumat pyörivät lähinnä hevosten ja rakkausasioiden ympärillä ja hieman ihmissuhdeongelmissakin. Nuoret ovat niin sanotusti uskovia nuoria ja hengellisiäkin asioita sivutaan, joskin sivulauseissa ja rivien välissä.

Unelmien laukka on osa laaejmpaa kokonaisuutta ja sijoittuu sarjassa keskivaiheille. Tapahtumat saavat alkunsa kohtalokkaasta ratsastusonnettomuudesta (kuvaus tuo mieleen Nicholas Evansin Hevoskuiskaaja-kirjan johon myöhemmin viitataankin henkilön lempiteoksena).

Lehtinevan nuoret ovat ihan tavallisia nuoria tunteineen ja tapoineen, mikä kuitenkin erottaa kirjan tarinan tosielämästä ja tavallisista nuorista on sen miljöö - hevostalli kaikkine hevosiin liittyvine asioineen ulkomaita myöten. Unelmien laukassa ollaan pääosin Suomen kamaralla, välillä pistäydytään Englannissa ja Saksassa, tosin eroa Suomen, Englannin ja Saksan välillä ei oikein synny, kun miljöökuvaukset puuttuvat ja tarinaa kehitellään pääosin nuorten sielunmaailman, ajatusten ja heille sattuvien tapahtumien myötä. Joskin kirjassa puhutaankin hieman rahasta, siitä, kuinka kaikki rahat menevät hevosen hoitoon,  niin ei voi välttyä siltä, että Lehtinevan kuvaama elämäntapa on, jos ei nyt ökyrikkaiden niin ainakin melko varakkaiden elämää. Se, että jokaisella kirjan nuorella on oma hevonen erottaa kirjan tarinan auttamatta tavallisesta nuorisosta ja tavallisella tarkoitan tässä tapauksessa enemmistöä nuorista. Vaikka nuorten tunteet muuten kulkevatkin samoja latuja kuin kenen tahansa nuoren (tai vanhemmankin) niin tämä elämäntapa saattaa "vieraannuttaa" muita, paitsi hevoshulluja lukijoita.

Lehtineva kirjoittaa sujuvasti, teksti on hyvin tajuttavaa, tosin joitakin luetunymmärtämisongelmia löytyy, esimerkiksi loogisuudessa, kun siirrytään Suomesta Englantiin, kävikö Eetu lukiota Englannissa vai Suomessa, onko Englannissa samanalainen lakitussysteemi kuin Suomessa? Myös se, että kirjan henkilön nimi vaihtuu Marjaanasta Marjataksi on selvä kämmi. En tiedä, josko nuorten puhetapa on yleiseti "vähän huonoa suomea", mutta sellaiset lauserakenteet kuin "Ihan niin kuinka säkin pian" saa kyllä ihon kananlihalle ja tämä lauserakenne, jossa kuinka-sanaa käytetään niin kuin, aivan kuten -muotojen sijasta, toistuu uudemmankin kerran.. Ylioppilaskirjoituksissa tämä ei varmastikaan (?) menisi läpi.

Joskaan tämä kirja ei ehkä ominta kirjallisuuttani olisikaan tyyllillisesti, niin sen verran kuitenkin koukutuin, että tahtoisin lukea sarjan kokonaisuudessaan, ja ainakin saada tietää Eetun kohtalon. Kaikista kirjan henkilöistä samaistun ehkä eniten juuri häneen. 

---

Oi maamme Suomi : Pohjanmaa, Kurikka kirjailijan kotipaikan mukaan