Jean Webster

St. Ursula koulun tytöt

Otava 1975

173 s.

Joskus jostain kirjasta jää mieleen jokin yksityiskohta. Vuosien kuluessa tuo muistikuva korostuu ja kokonaisuus hämärtyy.Näin minulle kävi St.Ursula koulun tytöt -kirjan kanssa.

St.Ursula koulun tytöt kertoo Pattystä ja hänen ystävästään Priscillasta ja heidän kouluvuodestaan St. Ursulan sisäoppilaitoksessa.

Uusi lukukausi ei kuitenkaan ala hyvissä merkeissä, sillä Patty ja Priscilla saavat huomata, että heidät on erotettu toisistaan ja pistetty aivan vieraiden, uusien tulokkaiden kanssa yhteen. Sitähän ei voi sallia, tytöt päättävät ja pistävät pystyyn operaation, jonka seurauksena opettajakunta antaa periksi ja tytöt pääsevät jälleen yhteen ja voidaan tyytyväisinä hoilata, kuinka:

"Opettajat oivat meillä,

neuvojina opin teillä.

Tytöt, siskot, laulakaa,

elämä on ihanaa!".

Kaikenlaista ehtii tapahtua, ennen kuin vuosi on päätöksessä, uusia ystävyyssuhteita solmittu ja seikkailuja koettu.  Mikä minulle oli tästä kirjasta jäänyt erityisesti mieleen oli Pattyn pystyyn laittama Vergilius-lakko liian pitkiä latinanläksyjä vastaan. No, menihän se lakko suurin piirtein niin kuin oletinkin, mutta mutta, riittääkö vergilius-luku ylläpitämään nostalgista tunnelmaa. Saan huomata, että ei.

On kirjoja, jotka säilyttävät hehkunsa vuosien kuluttuakin, ja niistä avautuu jotain uutta ja erilaista näkökulmaa, luki niitä sitten kuinka usein lukikaan. Näin ei käynyt kuitenkaan tämän kirjan kanssa. Lukukokemus jää kaiken kaikkiaan latteaksi. 

Kirja pisti myös hieman mietteliääksi. Kahden luvun välillä tuntuu olevan jotain hämmentävää.

"Patty tuli viimeisenä yksin ulos. Hänen kasvonsa oivat kalpeat ja sinänsä väsyneet, mutta ne loistivat samalla voitonriemua. ''Patty!**

Näin päättyi Vergiluslakko, ja sitten hypätääkin seuraavassa luvussa ihan eri tunnelmiin:

''Voi Patty! Toitko meille yhtään hääkakkua?''.

Mitä! Tyttö tulee ulos neuvotteluista opettajien kanssa ja saa vastaansa kysymyksen hääkakusta?

Minun täytyi todellakin lukea tätä kohtaa ja miettiä, olisiko tässä tullut painovirhe. Sellaistakin, kun kirjamaailmassa tapahtuu ja tulinkin siihen tulokseen, että tässä on jokunen rivi vaihtanut järjestystä, sillä lukiessani rivejä hieman eri järjestyksessä, sain asioihin ja tapahtumiin hivenen järkeä ja loogisuutta.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko kukaan muu huomannut samaa probleemaa kirjaa lukiessa?

Ei tämä sinänsä ihan mielenkiinnoton kirja ole, minulle ei vain nyt kolahtanut, eikä tämä ole sillä lailla merkityksellinen kirja kuin jotkut toiset.

----

Sinisen linnan kirjastossa on tuntemattomien tyttökirjojen haaste, johon tällä postauksella otan osaa.