brent-normal.jpg

Madeleine Brent

Kultainen perhonen

Kirjakerho Johanna, 1985

Englanninkielinen alkuperäisteos: A Heritage off Shadows

Suomentanut Renne Nikupaavola

372 s.

"Älä häpeä taakkoja, joita elämä sinulle antaa; häpeä vain omia vikojasi ja ponnistele niiden korjaamiseksi; varo itsesääliä, sillä se voi tuhota sinut; kavahda katkeruutta, sillä sekin voi tuhota sinut; äläkä luota kehenkään mieheen."

Tällaisia ohjeita on saanut nuori Hannah  äidiltään Kathleen McLeodilta  Madeline Brentin romanttisessa seikkailutarinassa Kultainen perhonen. Hannah on 18-vuotias nuori nainen, joka elättää itsensä tarjoilijana hämyisessä Montmartren ravintolassa Ranskassa.  Eräänä päivänä hänelle tullaan tekemään tarjous ryhtyä kotiopettajattareksi englantilaiseen hienostoperheeseen. Hannah kieltäytyy. Hänellä ei ole englannista mitään hyviä muistoja Päinvastoin, Hannahilla on synkkä menneisyys, joka ei sovi yhteen yläluokkaisen elämäntavan kanssa.

Ennen pitkää Hannah kuitenkin joutuu pyörtämään päätöksensä ja ottamaan pestin vastaan ja kaikki näyttää ensi alkuun auvoiselta menneisyydestä huolimatta.

Ennen pitkää kuitenkin salaisuudet paljastuvat ja Hannah on uusissa vaaroissa, joista hänet pelastaa idealistisesti häneen rakastunut amerikkalais-meksikolainen Andrew Doyle, jonka Hannah on pelastanut ranskalaisilta katurosvoilta.

Hannahin tie vie Ranskasta Englantiin ja sieltä aina Meksikon kapillallisten sissipäällikön puheille, ennen kuin hän ymmärtää mikä on se tie, jota hänen  täytyy kulkea.

Pidän paljon Madeleine Brentin kirjoista. Kultainen perhonen ei kuitenkaan kuulu kärkipäähän, joskin oli ihan mielenkiintoinen. Alku soljui aika hitaanpuoleisesti, salaisuuksiin viitattiin ja hienovaraisia vihjauksia annettiin, kunnes loppupuolella jännitys huipentui mielisairaalamaailmaan ja sydän takoi, jos ei nyt ihan tuhatta ja sataa niin aika lailla kuitenkin, loppu taas oli hiukan ennaltaodotettu eikä paljon yllättänyt. Pidin sitä myös vähän lässähtäneenä verrattuna Brentin muihin kirjoihin.

Madeleine Brentin kirjojen pääosassa on aina nuori nainen, joka on joutunut kaltoinkohdelluksi tai on muutoin huonoissa oloissa, kunnes erinäisten sattumusten kautta pääsee nousemaan alhosta kirkkaammille kukkuloille. Mukana on aina kaksi tai useampi mies, joista ei aina tiedä, kuka heistä on se hyvis ja kuka pahis. Yleensä kirjat ovat päättyneet rakastumiseen ja avioliiton satamaan. Kultainen perhonen tekee poikkeuksen. Hannah on päättänyt, että hän ei anna yhdenkään miehen enää tulla vuoteeseensa, hän ei ymmärrä rakkautta tai ajattelee siitä ainakin epäsovinnaisesti. Muutenkin Kultainen perhonen on paljon epäsovinnaisempi kuin Brentin aiemmat kirjat.

Kultaisen perhosen yhtenä motiivina on kosto. Kaiken kepeyden ja romanttisen seikkailun rinnalla rivien välistä voi lukea 1800-lopun elämästä ja epäkohdista, shanghaijaus, valkoinen orjakauppa. Nyky-yhteiskuntaan peilaten Kultainen perhonen on myös aika ajankohtainen kirja lasten hyväksikäyttö -teeman vuoksi ja vaikka olot mielisairaaloissa onkin ehkä parantuneet, vieläkin liian moni tyttölapsi joutuu ahneiden, vallanhimoisten ja himojen orjuuttamaksi.

----

Madeleine Brentiä on lukenut myös Le Masgue Rougen Emilie, jonka postaukset toi minulle sen yllättävän tiedon, että Madeleine Brent onkin salanimi, jonka takaa paljastuu mies.