TST.jpg

PALETIN SATUKIRJA: Tuomo Sedän Tupa

 Paletti oy, 1949

Harriet Beecher Stowen Tuomosedän tupa on niitä kirjoja, jotka odottavat uusintalukukierrosta hyllyssäni. Kirja, jota rakastan ja joka kuuluu niihin kirjoihin, joiden äärellä kyyneleet virtaavat ja jotka saa miettimään, miksi ei voi kaikki päättyä onnellisesti.

Ihan uteliisuuttani ostin nettiantikvariaatista, kun silmiin osui, tämän Paletin julkaiseman lasten kuvakirjan. Kovin on reippaasti lyhennetty ja kerrottu tämän tarina Tuomo-orjan  vaiheista elämän karuilla poluilla. Parasta antia tässä onkin kannen ohella ne neljä kuvaa, jotka elävöittävät tarinaa.Kovin kirjan mukaisesti ei ainakaan viimeinen kuva, jossa Tuomo-setä makaa punaisessa puusängyssä nuori herra Shelby vierellään, sillä jos oikein muistan, niin Tuomo-setä taisi kuolla jossain puuvillaplantaasin puiden juurella eikä ehtinyt sairastaa sievässä mökissä.

Koska kyse on yhdestä lempikirjastani on tämä kuitenkin ihan mukava pieni lisä Beecher-Stowe-kokoelmaan aiemmin hankkimani Kuvitettu Klassikko -version ohella. Myös Beecher-Stowen elämästä kertova vanha teos odottaa lukuvuoroaan hyllyssä.