kioskikirja-normal.jpg

Keskussairaala nro 2

Kustantaja: Lukemisto Omnia Oy AB, 1982

128 s.

Hyvin hämmentävä lukukokemus oli tämän kioskikirjan lukeminen. En yleensä juurikaan lue niin sanottua kioskikirjallisuutta, tämän tulin hankkineeksi, kun kirpparilta sai "neljä kirjaa eurolla" ja valikoimissa oli ainakin yksi kirja, jonka halusin. Sairaala miljöönä on kyllä sellainen, joka kiinnostaa ja siksi tämä tuli kylkiäisenä mukaan.

No, mikä tässä sitten hämmensi, oli tarinan ja kannen täysin yhteensopimattomuus. Tarinan päähenkilö on nuori muotisuunnittelija/muotiliikkeen entinen omistaja Fiona Waring, joka on perinyt maatilan ja on muuttamassa sinne. Matkalla hän kohtaa vähemmän miellyttävän naisihmisen  Vernonin ja tämän sulhasen Bart Shannonin. Ei mitään sairaalasta eikä lääkäreistä. Kioskikirjallisuuden vakioteemoista ihmissuhteista ja romantiikasta on kyllä kyse sitten siitäkin edestä ja salaisuuksista, jotka ympäröi Waring - Shannon - Vernon -kolmiota.

Ajattelin jo, että kannet ja tarina ovat menneet sekaisin, mutta mistä sitten on kyse. Tarinan kirjoittajaa on turha opuksesta hakea. Sitä ei löydy.

Kirjan sijoittuu Uuteen-Seelantiin, mikä sinänsä on kiinnostusta lisäävä seikka. Maorien perinnäistapoihin on muutamia viittauksia, mutta muuten tarina on täysin niin sanotun "valloittajakansan" ja turistinäkökulmasta kerrottua.

Kirjan juoni tekee äkillisen käännöksen ja solmut aukeavat turhan nopealla nykäisyllä jättäen paljon aukinaisia kysymyksiä. Mitä tulee sairaalateemaan, ehkä tämä sitten kuitenkin on "oikeissa kansissa" sillä loppuhuipennus tapahtuu Fionan maatessa sairaalavuoteessa.

"Lopultakin olette palannut luoksemme, neiti Waring. Miten voitte? nuori hoitajatar kysi hymyillen hänelle."

Tusinatavaraa siis, tämä teos. Ei voi muuta sanoa.

----

Kirjallinen maailmanvalloitus: Uusi-Seelanti