rakkausratkaisee-normal.jpg

Eleonor H. Porter

Rakkaus ratkaisee

Arvi A. Karisto, 1971

Alkuteos: Oh, Money, Money

Suomentanut Aino Tuomikoski

313 s.

Ilmestynyt aiemmin nimellä, Oi, raha, raha!


Eleonor H. Porterin Iloinen  tyttö, tarina iloisuus-leikkiä leikkivästä orvosta Pollyannasta kuuluu kuolemattomiin tyttökirjoihin. Vaan kuka tietää, että kirjailijalta on ilmestynyt myös muita teoksia. Suomeksi on ilmestynyt ainakin hänen teoksensa Rakkaus ratkaisee, joka kertoo miljardööri Stanley G. Fultonista, viisissäkymmenissä olevasta poikamiehestä, jolla on heikko terveys ja "rikkaan miesparan" karisma. Tarina saa alkunsa, kun herra Fulton alkaa miettiä kenelle hänen miljoonansa joutuvat hänen kuoltuaan, osaavatko he käyttää niitä. Herra Fultonin ongelma on se, että hän ei tiedä, mitä kaikilla rahoillaan tekisi.

Herra Fulton keksii suunnitelman. Hänellä on kolme kaukaista serkkua, joille kullekin hän päättää lahjoittaa satatuhatta markkaa ja seurata, mitä he rahoilla tekisivät. Ongelma on vain siinä, miten päästä seuraamaan tilannetta tuntemattomana. Herra Fulton päättää kadota ja ilmestyä sukulaistensa luokse tuntemattomana herra Smithinä, joka tutkii Blaisdell-sukunsa vaiheita tarkoituksenaan kirjoittaa kirja.  Suunnitelman toteuttamisessa saa olla apuna hänen lakimiehensä.

Tuumasta toimeen. Herra Fulton katoaa Etelä-Amerikan viidakoihin ja jättää jälkeensä säädöksen. Samaan aikaan ilmestyy Hillertonin kaupunkiyhteisöön herra Smith.

Herra Fulton-Smithin serkut, James, Frank ja Flora Blaisdell ovat kukin omanlaisiaan James on kirjoihin sukeltava liikemies, jolla on vaimo Hattie (Hnerietta), joka haluaa nousta ylös yhteiskunnan portailla, siis eräänlainen kiipijätyyppi. Frankilla on sekatavarakauppa, hän on kauppias henkeeen ja vereen. Frankilla on vaimo Jane, joka on niin kitsas ja säästäväinen,että peittää kaikki mahdolliset esineet lukemattomien liinojen ja mattojen alle, että ne ei kuluisi. Seikka, josta hänen tyttärensä Millicent saa kärsiä saadessaan nukkeja vasta silloin, kun on jo kasvanut niistä ulos. Flora  on köyhä ompelijatar. James ja Hattie Blaisdellilla on kolme lasta, Fred, Bessie ja Benny, joka on nuorin, mutta voisi sanoa myös järkevin. Bennyn kautta Herra Fulton - Smith saakin jalkansa hyvin serkusten ovenrakoihin.

Lisäksi tarinassa tärkeää osaa esittää serkuskolmikon sisarpuoli Maggie, jota aina kutsutaan Maggie-paraksi.

Menemättä sen enempää juoneen, sanon vain,että tarina on hauskaa ja viihdyttävää luettavaa. Jotain samaa on Maggiessa ja Pollyannassa. Siinä, missä Pollyanna leikki iloisuus-leikkiä on Maggien ohjenuorana sanonta: Ei se haittaa mitään. Muutoin Rakkaus ratkaisee on hyvin erilainen teos, kuin Iloinen tyttö eikä vain siksi,että toinen on lapsille suunnattu, toinen enemmän aikuisille lukijoille. Rakkaus ratkaisee on kepeän satiirinen tarina siitä, miten käy, kun alkaa leikkiä kohtalolla. Aina ei käy, niin kuin suunnittelee ja elämä voi yllättää monella tavalla.

Lämmintä satiiria ja ironiaa rakkaustarinan ohella tarjoaa siis tämä lämminhenkinen teos.

---

Tällä mukana kirjallisessa Amerikan valloituksessa, osavaltiot New Hampshire (syntymäpaikka ja Massachusetts (myöhempi elämä).