Aino Kallas

Katinka Rabe

Otava 1920

Aino Kallas on yksi tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita. Vai pitäisikö sanoa Virolainen, Eestiläinen, sillä sieltähän hän löysi kirjoihinsa ja tarinoihinsa sen, mikä teki hänestä yhden maailman kirjallisuuden suurista nimistä puolisosta puhumattakaan.

Katinka Rabessa Aino Kallas kertoo lapsuutensa tarinan. Niin ainakin itse olen ymmärtävinäni, sillä kirja tekee jotensakin jännän liikahduksen alun mielikuvituksellisten nimien ja ryöppyävien, polveilevien juonien seasta keskelle ihan toisenlaista, aidompaa ja elävämpää miljöötä. Se, mitä ensin luuli mielikuvitusrikkaan tytön sadunkerronnaksi onkin äkkiä ihan totta - näin on tapahtunut, näin olen lapsuudessa itsekin kuullut.

Katinka Raben henkilöt voi jakaa kahteen ryhmään. On suurelliset, loistokkaat Hovilaiset, joiden nimet ovat mitä ihmeellisimmät. Mistä Kallas on nämä nimet napannut? Voiko tämän nimisiä ihmisiä ollut ihan oikeasti. Sitten on ryhmä tavallisia, perisuomalaisia, maalaisia nimiä, kuten Pyykki-Miina, Anni jne. Katinka Rabe on oikeastaan kuin Kahden kerroksen väkeä lapsen silmin katsottuna, aikana, jolloin televisiota ei ollut vielä keksittykään.

On vaikea sanoa, missä kohtaa kirjassa juoni äkkiä muuttuu mielikuvituksesta todellisiin, aitoihin tuntemuksiin ja tilanteisiin, joita kuka tahansa pieni lapsi on voinut kokea, siirtymä on hiuksen hieno, mutta muuttaa lukukokemuksen ihan toiseksi. Enää ei luekaan jotain koulutyttömäistä seikkailuainetta vaan kulkee Aino Kallaksen mukana hänen lapsuutensa polkuja ja kokemuksia.

Mielenkiintoinen pieni kirja, jonka lystikseen luki ja välillä hieman pelkäsikin Katinkan kanssa.