Idän pikajuna -kirjallisuushaaste
Idän pikajuna haasteen tarkoituksena on vuoden 2015 aikana lukea kirjoja alkuperäisen Orient Express -junan asemien mukaisesti. Voit ottaa osaa lukemalla kirjoja, jotka tavalla tai toisella sijoittuvat pikajunan pysäkkikohteisiin se on: esimerkiksi kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Pariisiin, tai Pariisi jollakin tavoin esiintyy kirjassa tai kirjailija on pariisilainen tai kirja edustaa pariisilaisuutta. Kirja voi olla romaani, matkateos, kuvakirja, novelli etc. eikä luetun välttämättä tarvitse olla kirja, se voi olla myös sarjakuvalehti.
Reitti on seuraava:
1. Pariisi (Ranska) 2. Strasbourg (Ranska) 3. München (Saksa) 4. Wien (Itävalta) 5. Budapest Unkari) 6. Bukarest (Romania) 7.Varna (Bulgaria) 8. Istanbul (Turkki)
Lukemistasi kirjoista saat meriittiä seuraavasti.
- 1 Kirja: Jämähdit Pariisiin. olet haavematkailija
- 2 Kirjaa: Hyvä, saavuit Strasbourgin olet kertareissaaja
- 3-4 Kirjaa: Hienosti menee, olet saapunut Muncheniin ja/tai Wieniin olet, satunnainen matkailija
- 5-6 Kirja: .Niin sitä pitää, Budapest ja/tai Bukarest hallussa, olet jo tottunut matkustelija
- 7 kirjaa_ Hienoa. Varna bongattu. Olet matkalla kuin kotonasi.
- 8 kirjaa tai enemmän. Upea suoritus, olet saapunut Istanbuliin olet konkari.
Voit kulkea reitin haluamassasi järjestyksessä tai tavoitella EXTRAmeriittiä: Jos olet kulkenut koko reitin järjestyksessä Pariisista Istanbuliin olet Valtias maanteiden.
Jos niin suodaan, niin Uuden Vuoden 2016 kynnyksellä arvon kaikkien vuoden lopulla matkapäiväkirjansa sitä varten annettuun postaukseen linkittäneiden kesken jotain aiheeseen sopivaa. Matkan etenemisestä voi vinkatata jo aikaisemminkin.
Mukavaa ja mielenkiintoista matkaa Pariisista Istanbuliin - kirjallisesti!
EDIT: J.k. Koska Varna saattaa olla hieman vaikea, niin suoritukseksi hyväksytään myös maa tai lähistöalue (Varnan kohdalla Mustameri).
J.K. Haasteeseen käy kaikki tämän vuoden aikana luetut ja blogatut kirjat!
-----
Hieman tutkailtuani tulin tulokseen, että ainakin Pariisiin sijoittuvia romaaneja löytyy runsaasti. Varna voi olla hankala, vaan siinäpä sitä haastetta sitten onkin.Tässä muutamia kirjaesimerkkejä, päivitän listaa mahdollisuuksien mukaan.
Pariisi:
Hemingway: Nuoruuteni Pariisi, Viktor Hugo: Pariisin Dotre Dame, Tatiana de Rosnay:Avain, Madeleine Brent: Kultainen perhonen, Charles Dickens: Kaksi kaupunkia, Hector Malot: Pieni tuntematon, Helena Petäistö: Pariisi, Versailles, Givenchy ála Petäistö,
Strasbourg: Nevanlinna Arne: Marie, Helena Petäistö: Aamiainen Cocon kanssa Pariisissa, Strasbourgissa ja Lyonissa, Ungerer Tomi: Petronella ja muita satuja (kirjailija syntynyt Strasbourgissa),
Munchen: Bodie Thoene: Munchenin masurkka, Markus Zusak: Kirjavaras,
Wien: Bodie Thoene: Wienin alkusoitto, Anni Swan: Sara ja Sarri matkustavat, Merri Vik: Kaiken huippu, Lotta. Eva Ibbotson: Kazanin tähti
Budapest: Budabest - kirjailijan kaupunki (toim. Jani Heikkinen) Magda Denes: Palavat linnat - sota lapsen silmin, Anni Swan: Sara ja Sarri matkustavat, Myrna Grant: Vaellus, Oittinen Hannu: Budapest - Pustan Pariisi; seikkailijan matkaopas Unkarin pääkaupunkiin, Selin Sakari: Kapina, joka kukistettiin; sotapäiväkirja Budapestista 1956,
Bukarest:
Olivia Manning: Leimuava taivas, kumiseva maa. Ruster Heikki: Kettu oppaana. Laurikainen-Negrea Martta: Elämä on muistoissa.
Varna: Mika Waltari, Nuori Johannes,
Istanbul (aiemmin Konstantinopoli):
Mika Waltari: Mikael Hakim, Mika Waltari: Lähdin Istanbuliiin (myös nimellä Yksinäisen miehen juna - lähdin Istanbuliin), Reeta Paakkinen: Kotona Istanbulissa, Ingström Pia: Äitiä ikävä - kirjoista, beciksestä, Istanbulista ja Karjalasta, Ivalo Mielikki: Istanbulista Intiaan - Diplomaatinrouvan matkassa neljässä maanosassa
Mahdollisesti tähän haasteeseen sopivia kirjoja:
Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus
Graham Greene: Idän pikajuna
Tuhannen ja yhden yön sadut
EDIT: Myös blogivierailijat ovat antaneet lukuisia kirjavinkkejä kommenteissaan. Listani ei ole tarkoituskaan olla kattava.
---
EDIT: Haastevastaukset ja koontipostaukset pyydän ystävällisesti linkittämään TÄNNE.
Kommentit