Merja Saarni
Haluaisin tietää
Aikamedia Oy, 2011
223 s.Merja Saarnin esikoisteos Haluaisin tietää on kurkistus ihmiselämän syviin uomiin. Kuka minä olen? Mistä tulen?  Orpous ja hylätyksi tulemisen tunteet ovat riipaisevina läsnä nuoren Siljan ja hänen äitinsä elämässä.

"Muisteleekohan äiti ollenkaan minun syntymääni? huomaa Silja ajattelevansa. Hän puhuu vain Jarin syntymästä ja kasvusta. Synnyinhän minäkin kerran. Näkiköhän isä minut heti synnyttyäni? Kukaan ei ole koskaan kertonut minulle minun lähtökohdistani; haluaisin tietää."

Suomalainen ei puhu eikä pukahda, sanotaan. Saarnin teos osoittaa koskettavasti  eläväksi syvien tuntojen näyttämisen vaikeuden. Silja tahtoisi tietää, saada vastauksia kysymyksiin. Äiti Valma ei osaa, tai ei halua avautua  ja se heijastuu tyttäreen.

Saarnin teksti on elävää ja tuoksuvaa. Se ei tuoksu paperille ja painomusteelle, vaan kahville ja vauvantalkille, koivupuun savulle, arjen iloille ja suruille.

Tahtoisin tietää vie lukijansa aikamatkalle 50-luvun maaseutumiljööstä 2000-luvun urbaaniin yhteiskuntaan.  Ajankuvaus on  hyvin tarkkaa, yksityiskohdat hyvin hallussa häälahjoiksi saatuja design-astioita myöten. Sifonkihuivit, kellohameet, pomada, tällaistahan se oli - silloin joskus.

Merja Saarnin kertojan lahjat ovat ilmeiset. Kirjaa lukiessa ei voi olla ajattelematta, että tämä on koettua, itse-elettyä. Teksti herättää vastakaikua, tulee oma lapsuus mieleen. Lähes pikkutarkkojen yksityiskohtien vastakohtana on kuitenkin dialogin puute, sillä kerrontaan olisi saanut lisää syvyyttä.

Saarnin teksti soljuu ensin hitaasti ja tyynesti, sitten kierrokset lisääntyvät. Ajanhyrrä alkaa pyöriä vinhaa vauhtia. Tämä hieman latistaa lukukokemusta. On kuin kävelisit ensin kaunista metsäpolkua tai niityn laitaa, ihailet ja nautit, odotat jännityksellä, mitä polun mutka tuo tullessaan, yhtäkkiä kipität vinhaa vauhtia sinne tänne, ajan selässä laukaten. Kiire vie nautinnon lukijalta, niin kuin kirjan seurakunta- ja lähetystyössä uupuvilta päähenkilöiltäkin.

Merja Saarnin esikoisteos on mielenkiintoinen lukukokemus. Kirjassa on monia koskettavia teemoja sukupolvien välisestä kuilusta kotiväkivaltaan ja yhteiskunnan murroksiin.

Suosittelen niin aikuistuville nuorille kuin nuoruutta kaipaaville aikuisille! Vahvan lähetysteeman vuoksi Tahtoisin tietää sopinee myös jokaisen lähetystyöhön suuntauvan iltalukemiseksi.

Elämä ei ole mustavalkoista, ristiriidatonta -  uskovaisenkaan.