kymppijuksauksessa-normal.jpg

Marie Louise Fischer

Kymppi juksauksessa

Gummerus, 1966

Alkuteos: Im schwindeln eine eins

Suomentanut: Kyllikki Härkäpää

161 s.

"Opettaja, minä olisin vain sanout... en tosiaan voi mitään sille, että myöhästyin... ihan totta! - Etpä tietenkään, sanoi lehtori Hiltermann pisteliäästi. - Koskapa sinä olisit millekään mitään voinut. - Saisinko kuitenkin selittää...  ---- ---- ---- Opettaja..., hän aloitti .--- --- ----  - No, antaa tulla! Minä odotan! Raitiovaunu taisi luiskahtaa kiskoilta? - Ei, ei siinä niin käynyt. Mutta seisomaan se jäi. se ei päässyt eteenpäin, kun... kun. oli niitä elefantteja!  --- ---- ---  - Sirkuksesta. Valtavan isoja elefantteja, tai oikeastaan vain ensimmäinen oli valtavan iso ja sen takana tuli aina pienempiä ja pienenpiä, ja toinen piti ensimmäistä kärsällä hännästä ja kolmas toista ja sillä tavalla, ja viimeisenä tuli ihan pieni, ihan pikkuriikkinen elefantti..."

Tessie , koko nimeltään Theresa Tobruk on 12-vuotias tyttölapsi jolla on auttamaton selviytymiskeino tilanteesta kuin tilanteesta, hän alkaa kertoa luikuria ja luikurista seuraa liukuri, joka vie mennessään kuin jäätynyt mäki kelkkaa. Tessie ei huomaakaan, kun hän on  vielä pahemmassa pulassa. Valkoisista elefanteistakin seuraa - seitsemän sivun kotiaine elefanteista, ja sen piti olla asiaa, ei mitään muuta kuin asiaa.

Tessiellä on isosisko Ruth, joka on töissä isän hr Tobrukin konttorissa. Rouva Tobruk on ilmeisesti kotirouva. Tobrukit asuvat uuden kerrostalon ylimmässä kerroksessa.

Tessie käy ilmeisesti tyttölyseota (II A -luokka). Hänen paras ystävänsä on Renate ja toinen ystävä Rita, joka aina pistelee Tessietä tämän "tarinoinneista". Poikia ei kouluun liittyen mainita. Ruth seurustelee lääketieteen ylioppilaan Heino Tillmannin kanssa.

Tessie on hyväsydäminen tyttö. Vanhemmat voisivat olla oikeastaan ylpeitä hänestä - jos häneen vain voisi luottaa. Lopulta Tessien juksaukset vievät hänet pulaan. Kun hän kesälomalla tädin luona leipoo kakun ja päästää sen palamaan keksii hän selityksen. Se oli se mies, kulkuri, joka tunkeutui eteiseen ja antaa seikkaperäisen kuvauksen miehstä lierittömässä hatussa ja vihertävässä takissa. Juttu kulkeutuu poliisin korviin ja lopulta Tessie joutuu tunnistamaan kiinniotetun miehen - miehen, joka on täsmälleen hänen keksityn kuvauksen mukainen. - En ole koskaan nähnyt tätä miestä. Hän sanoo. Tapauksesta pelästyneenä Tessie päättää, että hän ei enää koskaan kerro perättömiä juttuja, mutta kuinka käykään, kun koulu jälleen alkaa, eikä hän olekaan ollut Intiassa maharadhsan vieraana, vaan tätinsä luona Chiem-järvellä. Ennenpitkää Tessie huomaa olevansa sellaisessa pulassa, että siitä hän ei enää selviäkään juksaamalla.

Marie Louise Fischerin Kymppi juksauksessa on raikas, humoristinen nuorisonromaani, kuten suomennoksen nimiösivulla luonnehditaan. Mustavalkoinen kuvitus värittää tarinaa mukavasti. Kuvittajasta ei kirjassa ole mainintaa, mikä on harmi, olisi kiva tietää kuka taiteilija on ollut.  Kymppi juksauksessa tuo mieleen toisen Marie Louise Fischerin kirjan: Kaikkien aikojen huiputus, joskin tarinoissa on omanlaiset teemansa. Fischer on ilmeisesti ollut aika tuottelias kirjailija ja olisi hauska lukea hänen tyttökirjojaan enemmänkin kuin ne harvat suomennetut, joista Delia-trigologia on ehdotonta kärkeä, kauas jälkeen ei tosin Kymppi juksauksessakaan jää.

-----

Tällä mukana Nannan teemahaasteessa, jossa aiheena Saksa. Neljä kirjaa luettuna ja kaksi väriraitaa hankittuna.