Erich Knight
Lassie palaa kotiin
WSOY, 1951
kuvittanut Marguerite Kirmse

3. painos
262 s,

Alkuperäinen teos:  Lassie Come-Home
suomentanut T.J.Kivilahti

Kaikkien koiratarinoiden äiti, niin voisi sanoa Erich Knightin Lassie palaa kotiin teoksesta. Lassie palaa kotiin on tarina Lassiesta, ylväästä Skotlannin paimenkoirasta, jonka omistaa Sam Carraclough, vai omistaako sittenkään?

Samin perhe on köyhä, työttömyys vaivaa useasti Yorkshiren asukkaita. Rikas kartanonomistaja, herttua Rudling haluaisi ostaa Lassien, se olisi oiva lisä hänen koiratarhaansa, hyvin kasvatettu, valioyksilö. Sam on kuitenkin ylpeä hienosta koirastaan, eikä suostu myymään, kunnes koittaa "huono aika"

Lassie on oikeastaan Samin pojan Joen koira. Joka iltapäivä klo 4 on Lassie odottanut Joeta koulun portilla, kunnes eräänä päivänä sitä ei enää näykään siellä.

Joen suru on sanoinkuvaamaton. Hänen on vaikea ymmärtää vanhempiensa kuiskailuja yön pimeinä tunteina, hän ymmärtää vain siteen Lassien ja perheen välillä.

Lassie viedään Rudlingille, mutta koira ei pysy tarhassaan, vaan karkaa kerran, karkaa toisen, kunnes se lopulta viedään kauas Skotlantiin, pois kaikesta tutusta ja turvallisesta.

Niinpä! Lassie ei tyydy elämäänsä Skotlannin ylämaalla. Hoitaja, jolle sen kasvatus on uskottu ei ole oikein tehtäviensä tasalla, Lassien hyvinvointi kärsii.  Sen näkee myös Rudlingin lapsenlapsi Priscilla. Hoitaja, Herra Hynes saa tehtävän ulkoiluttaa Lassieta enemmän. Lisää liikuntaa, sitä koira tarvitsee.
Ja Lassie saa tilaisuutensa. Kaiken takana on sen sisäinen kello. Aurinko kiertää rataansa ja kun se saavuttaa lakipisteen, Lassie valpastuu. On aika, aika... ja yhdellä tällaisella kävelylenkillä Hynes tekee auttamattoman virheen, jonka seurauksena Lassie pääsee vapaaksi. Se lähtee kohden porttia, jota lähestyy Herttua Rudling yhdessä Priscillan kanssa.

-Sulkekaa portti. Sulkekaa portti. Huutakaa Hynes epätoivoisena. Priscilla katselee koiraa, katsoo vanhaa isoisää, joka ei ole tajunnut tilannetta ja - leväyttää portin apposen auki. Tie Lassien kotiinpaluulle on auki.

"Herra Freeth, tuo koira on oikea Skotlannin paimenkoira ja sillä on tälle maalla ominainen rohkeus ja kestävyys. McBanen äänestä kuului moite, ja Freeth pani merkille sanoihin kätkeytyvän ajatuksen. Hän ajatteli. - Herra McBane! - Niin? - Miksi luulette sen pyrkivän toiselle puolelle? Skotti seisoi pitkän tovin vaiti. Sitten hän sanoi: - Kukapa sen tietää? Vain yhdestä syystä, luulisin. Sillä on suoritettavana joku tehtävä ja se aikoo suorittaa sen turvautumatta kenekään muun apuun. ...."


Lassie palaa kotiin on enemmän kuin eläintarina. Se on tarina ystävyydestä ja uskollisuudesta, tarina oikeudenmukaisuudesta. Lassie, niin vaistonvarainen eläin kuin onkin opettaa hyvin paljon inhimillisyydestä, siitä, mikä on oikeus ja kohtuus. Mstkallaan se saa kokea niin ihmisen julmuuden kuin hyvyyden. Kaikkien koettelemustensa keskellä se pitää kuitenkin lujana päämäärän - kotiin, kotiin on päästävä.

Lassie palaa kotiin teoksen ja siitä tehdyn elokuvan myötä Lassie-nimi yleistyi niin, että kaikkia Skotlannin paimenkoiria, collieita alettiin kutsua Lassieiksi. Alkujaanhan Lassie tulee englannin tyttöä tarkoittavasta sanasta lass.

Lassie palaa kotiin on ehdottomasti klassikko teos. Se on varmasti enemmän kuin mikään muu kirja, vaikuttanut lasten maailmankuvaan. Itsellenikin tärkeitä lapsuuden hetkiä oli, kun koulusta palattua asettui television ääreen seuraamaan Lassieta. TV-sarjalla ei ollut todellisuudessa mitään tekemistä Knightin teoksen kanssa, se vain kuvaa sitä suosiota, minkä kirja saavutti.

Kirja on alkujaan kirjoitettu 1940 paikkeila, toinen maailmasota riehui ja sotaa sivutaan myös Lassiessa. Koettuaan kovia Lassie löytää turvapaikan vanhan pariskunnan luota, jotka elävät 10 shillingin viikkoeläkkeellään ja avustuksella, joka heille maksetaan taistelussa kuolleen poikansa jälkeen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuitenkin jonnekin maailmansotien välimaastoon, ehkä lähemmäksi ensimmäistä maailmansotaa.

Paitsi, että Lassie palaa kotiin on huikea eläintarina, siitä on löydettävissä myös muita teemoja. Köyhyys, toimeentulo ja jollain tasolla myös ajalle tyypillinen rotuoppi, mikä ilmenee vertailussa puhtaiden, jalostettujen rotukoirien ja sekarotuisten vertailussa. Täytyy sanoa, että sisikunta pikkasen kuohahti sekarotuisten puolesta, sillä vieläkin muistan rakkaan Vesselimme, joka sekalaisesta r odustaan huolimatta oli mitä kultaisin ja lempein koira.

Lassie palaa kotiin -teoksessa tulee myös hyvin esille ajalle tyypillinen englantilainen yhteiskuntarakenne kreivikuntineen. Perhemalli, jossa isä huolehtii perheen toimeentulosta, äiti huushollista tulee selkeästi esille. Kuitenkin Carraloughin perheessä on naisellakin sanansa sanottavana. Hän ei jää syrjään, kun on kyse tärkeistä asioista, kaupanhieronnasta Rudlingin herttuan kanssa, joka on tullut toteamaan, että

"tämä ei ole minun koirani. Sieluni ja kunniani kautta, se ei ole koskaan kuulunut minulle. Ei" Tämä koira ei ole sekunninkaan aikaa kuulunut minulle"


Lassien kotiinpaluun myötä myös perheen tilanne muuttuu. Huonot ajat ovat ohitse.  Joella on omat ajatuksensa siitä, mistä kaikki johtuu.

"Se palasi kotiin ja toi meille onnen mukanaan, hän ajatteli. - Niin se todellakin teki. Se palasi kotiin ja toi meille onnen."


Tällä kirjalla myös mukaan LASTEN LINNOITUksen rakentamiseen. Klassikokaterogiaan, sehän on selvä.