IMAGE0077-normal.jpg

Kuvitettu Klassikko 23

Alexandre Dumas

Musta tulppaani

Kuvittanut Alex A. Blum

 

Musta Tulppaani on kertomus vallasta, juonista ja rakkaudesta. Se on myös kertomus tieteestä. Hollannissa, pienessä Dortin kaupungissa elää lääkäri Cornelius Dan  Baerle. Corneliuksella on yksi suuri intohimo - puutarha. Hän kehittelee ja tutkii laboratoriossaan kasvien ominaisuuksia ja yrittää jalostaa mustaa tulppaania. Corneliuksella on naapuri Isaac Boxtell, joka haluaa Mustasta tulppaanista luvatun palkinnon ja kunnian itselleen. Sitä vastoin, että näkisi itse vaivaa hän vakoilee Corneliusta ottaakseen vaarin näkemästään.

Corneliuksella on sukulaisia, Wittin veljekset, jotka joutuvat mestatuiksi väärien syytösten vuoksi. Syytösten taustalla on valtaitaistelu ranskalaismielisen ja hollanin Vilhelm Oranialaisen kannattajien välillä. Cornelius joutuu mukaan tähän, hänet vangitaan, jolloin hän tapaa kauniin Rosa Cryphuksen, vanginvartija Cryphuksen tyttären. Cornelius ja Rosa rakastuvat. Cornelius tuomitaan kuolemaan, ja hän lahjoittaa Rosalle kehittämänsä kolme  mustan tulppaanin sipulia. joista yksi ruhjoutuu jalkoihin, toisen varastaa Boxtell.

Kun on jo kirves niskassaan, Corneliuksen kuolemantuomio muutetaan elinkautiseksi vankeudeksi.

Miten käy mustan tulppaanin. Boxtell vie sen näyttelyyn ja on jo saamassa palkinnon, kun Rosa tuo esiin kolmannen sipulin, jonka kääreenä on paperille kirjoitettuna tärkeä viesti.

---

Olen joskus katsellut tätä teosta juonta silmäillen. Muistan tuon Wittin veljesten raastamisen vaunuista ulos ja mellastavan väkijoukon tuomion. Jostain syystä se etäännytti minut kirjasta. Luettuani tämän sarjakuvavesion heräsi minussa kuitenkin halu tutustua tarinaan syvemmin, sillä pieen tiivistettynä sarjakuva jättää paljon väliin ja jotain jää epäselväksi. Musta tulppaani vaikuttaa ihan mielenkiitnoiselta historialliselta seikkailutarinalta.

----

Kirjana Mustan tulppaanin lukenut Norkku, joka ilahtui lukemastaan, Jokke puolestaan on lukenut kirjan kahdesti, ensimmäisen kerran 10-vuotiaana,

Onko mustia tulppaaneja todella olemassa? Jotain asiasta kertoo Coloria.