Hulme

Nunnan tarina

alkuperäinen teos: The nun's story

Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1963

 

Tarina nuoresta Gabriellesta, jota isä kieltää menemään naimisiin rakastamansa miehen kanssa tämän suvussa esiintyneen mielisairauden vuoksi.  Kenties tästä, kenties syvästä katolisesta vakaumuksesta Gabrielle päätyy noviisiksi luostariin. Katolinen liturgia ja jumalanpalveluselämä tulee kirjassa hyvin esille, silti se on kaikkea muuta kuin uskonnollinen kirja. Nunnan tarina on nuoren naisen kehityskertomus vahvaksi naiseksi.

Gabriellesta tulee nunna, Sisar Luke, vaikka hän on luonteeltaan ennen kaikkea sairaanhoitaja, ajatteleva, pohtiva, eteenpäin pyrkivä nainen.  Kaikkea sitä, mitä nunnan ei sovi olla. Nunnan pitää totella Pyhää ohjesääntöä,  totuttautua sisäiseen hiljaisuuteen. Totella, totella, totella.

Sirar Luken suurin toive on päästä lähetyssisareksi Kongoon. Hänen isänsä oli lääkäri ja lääkärintyttärenä Sisar Luke oulututetaan sisarkunnasa sairaanhoitajaksi. Tottelevaisuus ja kuuliaisuus abbedissoilleen kuitenkin koettelee Sisar Lukea ja hänet lähetetään ensiksi järjestön mielisairaalaan, missä hän hankkii kannuksensa ja häntä koettelee ensimmäinen käänteentekevä tapahtuma, nunnasisaren väkivaltainen kuolema. Sisar Luke lähetetään Kongoon, missä hän ei toiveistaan huolimatta pääsekään "puskiin" vaan joutuu eurooppalaiseen sairaalaan leikkaussalihoitajaksi. Aika kongossa muodostuu kuitenkin Sisar Luken elämässä merkittäväksi. Hän tapaa tohtori Fortunaten. Side heidän välillään muodostuu lujaksi.  Sisar Luke sairastuu tuberkuloosiin, mikä eittämättä johtaisi siihen, että hänet lähetettäisiin takaisin emäluostariin, pois rakkaasta Kongosta. Tohtori Fortunaten avustuksella ja säännöistä tinkimällä Sisar Luke  kuitenkin toipuu.

Voi sanoa, että Afrikan aika on Sisar Luken elämän valoisinta ja onnellisinta aikaa, siitä huolimatta, että järkytykset koettelevat häntä ja kanssaihmisiään.

Kkäänteentekevimmäksi Sisar Luken taistelussa "ollako nunna vai eikö olla nunna" muodostuu kaiken kaikkiaan Tohtori Fortunate, jonka suosituksesta hänet lähetetään saattamaan merkittävää potilasta Eurooppaan toipumaan.

Palattuaan Eurooppaan Sisar Luke joutuu keskelle toista maailmansotaa. Maailman tapahtumat ja nunnaluostarin säännöt poukkoilevat hänen mielessään herättäen monia kysymyksiä. Vakaumustaan, uskoaan Sisar Luke ei epäile, yhä enenevässä määrin hän kuitenkin tajuaa, että luostari ei ole enää hänen paikkansa. Hän on poikennut liian monesti Pyhästä ohjesäännöstä. Sisar Luke anoo vapautusta nunnnalupauksestaan ja taistelujensa jälkeen saa sen. Hänestä tulee jälleen Gabrielle, maallikkosisar.

Olen lukenut kirjan ainakin kolmesti. Kirjasta on tehty myös elokuva, jossa Audrey Hebburn näyttelee Gabriellen osan. Elokuva, niin hyvä kuin onkin, ei kuitenkaan pysty tuomaan esiin kaikkea sitä vivahteikkuutta, mikä Hulmen kirjaan sisältyy.

Nunnan tarina on ehdottomasti lukemisen arvoinen klassikko.