juvankirjankansi-normal.jpg

Kerttu Juva

Seikkaileva leikkimökki

WSOY, 1973

132 s.


"Keltainen maantie juoksi iloisesti mäkeä alas, teki laakson painanteessa pienen mutkan ja kiipesi taas toiselle mäelle jatkaakseen sieltä matkaansa kauas avaraan maailmaan. Aiivan tuon pienen mutkan kohdalla seisoi laaksossa valkoinen kaksikerroksinen talo."

Näin alkaa Kerttu Juvan sadunomainen tarina seikkailevasta leikkimökistä. Sadusta sinällään ei ole kuitenkaan kyse, vaan yhdistelmästä arkirealismia ja mielikuvitusta.

Laakson valkoisessa talossa asuu Hiittisen perhe, isä Hiittinen on aikoinaan ollut linja-autokuski. Talon ohi juokseva maantie on vetänyt häntä vaststamattomasti puoleensa ja niin hän on alellut linjabiilillään pitkin poikin, kunnes linjabiili on sanonut seis. Silloin isä Hiittinen antoi linjabiilin lapsilleen leikkimökiksi ja hankki itselleen kauppa-auton. Ah kauppa-autot! Kuka enää muistaa sellaisia? Ennen muinoin ne kuitenkin olivat hyvin tärkeitä syrjäseutujen ja kylien asukkaille. No, Hiittisistä puhuen perheeseen kuuluu neljä lasta, 12-vuotias Laura ja vähän nuorempi, mutta pidempi Joonas, 7-vuotias Malla ja 4-vuotias Ruusu. Lapsinelikko alkaa kunnostaa uutta leikkimökkiautoa ja siitä tuleekin aika erikoinen, sillä siihen liitetään paitsi kaminaa sisälle, myös kylpyamme perätelineelle ja kattopuutarha mustaviinimarjapensaineen. Ja sitten vasta seikkailu alkaakin. Äiti hiittinen saa kirjeen ja lähtee Savonlinnaan sairasta tätiä hoitamaan jättäen lapset omin päin, ja luottavaisesti kolmetuhatta markkaa talousrahoja Joonakselle. No, tuskin on äiti lähtenyt (isä Hiittinen on kauppa-autolla jossain päin Suomea), kun tulee posteljooni mukanaan kirje herra Hiittiselle. Kirje on Sam Sukkulalta, joka ilmoittaa, että herra Hiittisen on heti maksettava velkansa, satatuhatta markkaa tai hän tulee ja ottaa valkoisen talon.

Mikäs nyt eteen. Joonas on tutkinut linjabiilin, joka on nyt nimetty Pelitoosaksi opaskirjaa ja räpläillyt moottoria ja muita vaihteistoja ja hän päättää käynnistää Pelitoosan. Sillä lähdetään etsimään isää. Ja kuinka ollakaan, Pelitoosa käynnistyy ja matka alkaa. Matka, jolla sattuu monenlaista hauskaa kuin jännittävääkin, ennen kuin seikkailu on lopussa ja laakson valkoinen kotitalo pelastettu.

Juvan kerronta on lapsentajuista, leikillistä. Tarkka lukija voi huomata siinä myös pienen pientä ironiaa ja satiirisuutta.
----

T'ällä mukana Oi maamme Suomi  -kotimaanvalloituksessa. Kirjassa mainitaan ainakin Vaasa ja Rovaniemi. Yritin etsiä Kerttu Juvasta tietoja, missä hän on elänyt ja vaikuttanut, mutta googlaus ei tuottanut tulosta.Jos joku lukinani tietää ja osaa kertoa jotain, niin olisin kiitollinen kirjailijaan liittyvistä tiedoista.